U trendu

„Ako se Balkan zatrese, trešće se i Evropa“

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula upozorio je da mir, stabilnost i budućnost Evrope zavise od situacije na Zapadnom Balkanu, te je poručio da je Balkan veoma osetljiv i krhak, a ako se zatrese, trešće se i Evropa.

Picula u autorskom tekstu za „Juropijen vestern Balkan“ ukazuje da se ne sme dogoditi da Balkan postane predmet brige za evropske političare. Posle finansijske i migrantske krize, EU ne treba nova nevolja na jugoistoku koja će pretovariti krhku ahritekturu njenih unutrašnjih veza, naveo je hrvatski evroparlamentarac i dodao:

„Balkan je veoma osetljiv i krhak, a ako se zatrese, trešće se i Evropa.“

Usvajanjem Strategije Evropske unije za zapadni Balkan potvrđena je evropska budućnost regiona, ova perspektiva ističe prioritete i polja na kojima bi trebalo pojačati saradnju i specifične izazove sa kojima se suočavaju države na tom području, smatra Picula.

Picula kaže da EU istovremeno treba da se pripremi za nove članove u finansijskom i institucionalnom kontekstu.

„Moramo da budemo jači, čvršći i efikasniji pre nego što postanemo veći“, navodi Picula.

On priča o „krizi bez presedana“ na spoljnim granicama EU, kao i o problemima o internom funkcionisanju bloka.

„U ovim uslovima EU su potrebni dokazi da je sposobna da rešava velike probleme našeg kontinenta u 21. veku, kao što je bila sposobna u drugoj polovini 20. veka. Sve što doprinosi takvoj slici, EU će morati da podrži Brisel“, piše Picula.

Podsetivši da je Bugarska u januaru preuzela predsedništvo nad EU, naglašava da ta država želi da sa svakom zemljom regiona formira jasan plan akcije sa konkretnim koracima, koji će ubrzati pristup EU.

„Bez davanja lažnih nada Bugarska će se fokusirati na jačanje regionalne saradnje i dobrih odnosa sa komšijama, kao i na razvoj transportne i energentske infrastrukture, razvoj komunikacija i obrazovanja“, navodi Picula, dodajući da bi Bugarska mogla da bude „vredan posrednik“ u pregovorima zemalja Zapadnog Balkana sa EU.

Piše kako će Bugarska biti posvećena Zapadnom Balkanu i politici širenja i integracije.

Prema njegovim rečima, stagnacija na Balkanu proizvodi probleme, a ne stabilnost i utiče na političke konflikte unutar država, što dalje utiče na odnose zemalja.

Kako kaže, pozivajući se na situaciju na Kosovu, bitno je da EU odgovori i pokuša da spreči takve tragične događaje u regionu.

Ocenjuje da je Crna Gora najviše postigla po pitanju članstva u EU na Zapadnom Balkanu, ali da mora da reši svoje unutrašnje probleme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.