U trendu

Aković: Izručenje Sinđelića nije smetanja za epilog suđenja

PODGORICA – Ukoliko rešenje o izručenju zaštićenog svedoka Saše Sinđelića, u postupku za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, oktobra 2016, postane pravosnažno, to neće biti smetnja za epilog tog suđenja, tvrdi advokat Lazar Aković u izjavi za podgoričke Dnevne novine.

Sinđeliću je rešenjem Višeg suda u Podgorici, 6. septembra, određeno izručenje Hrvatskoj, koja ga potražuje zbog izdržavanja zatvorske kazne u trajanju od 21 godine.

Iz Višeg suda su potvrdili da je istog dana kada je doneto, rešenje poslato i stranama u sporu.

Međutim, povratnica za Sinđelića i njegovog advokata do juče se nije vratila, pa se ne može znati da li je i kad primljena odluka.

Na rešenje o ekstradiciji žalba se može uložiti u roku od tri dana od dana prijema rešenja, a iz Apelacionog suda kažu da žalbu još nisu dobili.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je odbilo zahtev za dobijanje azila u Crnoj Gori, koji je podneo Sinđelić.

Advokat Aković kažze da postoji nekoliko varijanti odluke Apelacionog suda na eventualne žalbe na prvostepenu presudu za pokušaj terorizma izrečenu 9. maja, koja još nije dostavljena strankama u pisanoj formi.

Ističe da nema smetnji za sudski postupak i ukoliko Sinđelić bude izručen Hrvatskoj.

“U prvoj varijanti Apelacioni sud može odbiti žalbe, u drugoj može ukinuti odluku i naložiti ponovno saslušanje svedoka saradnika na određene okolnosti i u tom slučaju moralo bi se tražiti od Hrvatske da on toga dana dođe na suđenje (a sve to uz pretpostavku da će biti izručen).

Takođe, može se desiti da njegov iskaz uopšte ne bude doveden u pitanje, a odluka može biti ukinuta iz nekog drugog razloga, kaže Aković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.