U trendu

Albanija i Crna Gora potpisale 11 sporazuma i kreću u zajedničku izgradnju mosta na Bojani

Premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama potpisali su danas u Podgorici više međudržavnih sporazuma, među kojima je i sporazum o izgradnji mosta na reci Bojani vredan 20 miliona dolara i o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza.

Na zajedničkoj, svečanoj sednici dve vlade potpisano je još osam sporazuma i memoranduma iz oblasti energetike, ribarstva, zaštite bilja, socijalne zaštite, sporta, kulture i medija, odbrane, zdravlja.

Abazović i Rama su nakon svečane sednice novinarima kazali da će potpisani sporazumi doprineti boljoj saradnji dve države.

Abazović je rekao da će izgradnja mosta na Bojani koštati oko 20 miliona evra i da će taj most skratiti distancu između dve države sa desetine kilometara na 300 metara.

„Projektnu ideju smo pokrili našim fondovima, dok ćemo izgradnju pokriti zajedničkim. U Crnoj Gori su veće plate, tako da ne ide da Albanija plati most, ako je platila već i projektnu ideju“, naveo je premijer u tehničkom mandatu.

Kazao je da je gradnja mosta preko Bojane važan infrastrukturni projekat, koji će omogućiti novi turistički proizvod za obe države.

„Cilj je da ljudi imaju lakši pristup, da lakše prolaze, da se umanje saobraćajne gužve, da razvoj te zone dovedemo na viši nivo“, dodao je Abazović.

Potpisan je i Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola-Puljaj na teritoriji Albanije.

Na svečanosti je potpisan memorandum o razumijevanju ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore i ministarstva infrastrukrure i energetike Albanije o saradnji u oblasti energetike.

Potpisan je i sporazum u oblasti zajedničkog održivog upravljanja ribarstvom Skadarskim jezerom i rekom Bojanom, dokument o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja, kao i sporazum o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Na svečanosti je potpisan i Memorandum o saradnji dva resora odbrane, Memorandum o saradnji crnogorskog ministarstva sporta i mladih i albanskog ministarstva obrazovanja i sporta, Program kulturne saradnje za period od 2023. do 2025. godine, kao i Memorandum o saradnji ministarstva zdravlja sa albanskim ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite.

Albanski premijer Rama je rekao da su još jednom osetili „toplinu dobrodošlice i afirmaciju bratstva između“ dve države.

„Albanija i Crna Gora su više nego susedi. Sastajemo se u izazovnom vremenu i za Evropu i naš region, i u tom kontekstu, osim direktnih izazova, značaj ovog bratstva i susedstva se čini mnogo većim“, rekao je Rama.

On je ocenio da brzina pristupanja EU zavisi od regionalne saradnje, te da su Albanija i Crna Gora „potpuno posvećene“ članstvu u Uniji.

Premijer Albanije: Nemojte iza Otvorenog Balkana tražiti Kineze, Ruse, Marsovce

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da danas da je premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izrazio nameru da u junu ove godine u Crnoj Gori organizuje neformalni samit inicijative Otvoreni Balkan i ocenio da je ta inicijativa „neophodna i komplementarna“ Berlinskom procesu.

„Zahvalujem Abazoviću na izraženoj želji da se organizuje Samit Otvorenog Balkana u junu u Crnoj Gori, uzimajući u obzir da će Berlinski proces imati samit u Tirani početkom jeseni. Tvrdim da je Otvoreni Balkan neophodan kako bi zaživeo ritam svega što su vrednosti i zahtevi koji proističu iz Berlinskog procesa“, rekao je Rama novinarima posle svečane sednice dve vlade u Podgorici.

Na svečanoj sjednici je potpisano više međudržavnih sprazuma i memoranduma o saradnji u oblasti infrastrukture, energetike, ribarstva, zaštite bilja, socijalne zaštite, sporta, kulture i medija, odbrane, zdravlja.

Albanski premijer je mišljenja da su inicijative Otvoreni Balkan i Berlinski proces „komplementarne i neophodne jedna drugoj“.

„Ne možemo biti zadovoljni samo sa liderstvom Berlinskog procesa, već treba da stavimo naše snage na raspolaganju da zaživimo ideje koje su temelj te iniciajtive“, kazao je Rama.

Albanski premijer je poručio da iza inicijative Otvoreni Balkan ne treba tražiti „skrivenu ruku“ Kine, Rusije ili Nemačke.

„Nemojte iza te inicijative tražiti ni Kineze, ni Ruse, ni Marsovce, čak ni Nemce. Otvoreni Balkan je naša inicijativa za oživaljavanje i implementiranje načela i ciljeva Berlinskog procesa. Ko bude htio u ovom procesu da vidi Kineze, Ruse, Marsovce, slobodan je da ih vidi“, rekao je Rama.

Premijer Crne Gore Abazović je ocenio da je Otvoreni Balkan „oživio“ Berlinski proces.

„Dobro je da ga je oživio, mi smo usvojili sporazume. Crna Gora ih je usvojila i nadam se da će se ratifikovati na prvoj narednoj sednici vlade. Mi planiramo da u junu organizujemo neki neformalni sastanak. To nije klasični sastanak Otvorenog Balkana, već u kontekstu regionalne saradnje“, rekao je Abazović.

„Ideja koju sam izneo Rami je da, ukoliko političke okolnosti dozvole, mogli uskoro da organizujemo neformalni sastanak gde bi pokušali da dovedemo sve lidere Zapadnog Balkana da bi stvarali atmosferu kakvu danas imamo. Interes naše države je da u susedstvu bude veća harmonija“, dodao je Abazović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.