U trendu

Albanske stranke u Severnoj Makedoniji protiv „mini šengena“

SKOPLJE – Albanske stranke u Severnoj Makedoniji protive su inicijativi o „mini šengenu“ ukoliko u njoj nije takozvano Kosovo, prenosi TV21 iz Skoplja.

Iz albanske vladajuće stranke u toj zemlji, DUI, kažu da je neophodno da se ispune četiri uslova da bi inicijativa o tzv. „malom šengenu“ bila prihvatljiva.

„Potrebno je da bude obuhvaćeno svih šest zemalja sa Zapadnog Balkana, da budu deo evropskih regionalnih inicijativa, da postoji podrška i prisustvo Evropske unije na ovim forumima, kao i podrška i prisustvo SAD na susretima o ‘malom šengenu“, kaže zamenik premijera u makedonskoj vladi i funkcioner DUI Bujar Osmani.

Iz opozicione albanske stranke u Severnoj Makedoniji, Alijanse za Albance, smatraju da je ideja o formiranju mini Šengena „ruski uticaj“.

„Inicijativa o regionalnoj saradnji za Alijansu za Albance podrazumeva i Kosovo i to treba da bude jasno i Albaniji. Alijansa za Albance čini sve kako bi uklonila ruski uticaj koji nam dolazi u formi ‘mini šengena’ iz Srbije“, izjavio je Bujare Abazi iz Alijanse za Albance.

Skender Redžepi-Zejdi iz Alternative kaže da državni vrh Kosova i Albanije treba da razmišlja o nacionalnoj saradnji.

„Pre nego što razmišljaju o regionalnoj i susedskoj saradnji ili razvoju, treba da razmišljaju o našoj bratskoj i nacionalnoj saradnji. Mi kao politički subjekt smatramo da državni vrh Albanije i Kosova treba da iskoordiniše svoje stavove oko mini šengena“, istakao je Redžepi-Zejdi.

I Pokret Besa ima stav da ne može da postoji mini šengen bez Kosova, dodajući da ovo ne obezbeđuje dugoročnost i da je nepravedno.

„Mislim da je reč o nepravednoj formi koja ne garantuje dugoročnost. Ne može neko u 2019. godini da planira balkanski mini šengen bez Kosova kao dela“, rekao je Arijanit Hodža iz Pokreta Besa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.