U trendu

Albanski predsednik nazvao ilegalnim istražni odbor koji ispituje njegov opoziv

Albanski predsednik Iljir Meta odbio je danas da dodje pred parlamentarni odbor koji istražuje da li je prekršio Ustav i stoga treba da bude opozvan, ocenivši da je to telo nelegalno.

U dokument na 28 strana poslatom Skupštini Albanije, Meta je rekao da istražni odbor nema legitimitet i da će on nastaviti da vrši svoje dužnosti i da „ignoriše bilo koji zahtev koji dolazi iz neustavne i nelegalne institucije“.

Albanski poslanici osnovali su odbor ovog meseca da odluči da li Meta treba da bude opozvan. Gotovo 50 poslanika iz vladajuće Socijalističke partije smatra da Meta nije poštovao svoju ustavnu obavezu garantovanja nacionalnog jedinstva time što se svrstao na stranu opozicije pred parlamentarne izbore 25. aprila.

Meta kaže da time što parlament izabran prošlog meseca nije konstituisan, sadašnji saziv u postizbornon prelaznom periodu nema ovlašćenja da sprovodi takve istražne radnje.

„Takve inicijative su neprihvatljive u demokratskim društvima, smatrane kao osveta, zašto ne institucionalni puč ili državni udar da se preuzmu ustavne institucije“, poručio je Meta iz Slovenije gde je u poseti posle regionalnog samita.

Socijalisti su na izborima osvojili 74 od 140 mesta u parlamentu, što im dozvoljava da samostalno formiraju vladu. Ipak za opoziv predsednika potrebna je dvotrećinska većina koju Socijalisti nemaju, a treba im i odobrenje Ustavnog suda.

Tokom izborne kampanje Meta je optužio premijera Edija Ramu da vodi „kleptokratski režim“ i da koncentriše svu pravosudnu, administrativnu i sudsku vlast u svojim rukama.

Albansko predsedništvo je uglavnom ceremonijalno, ali predsednik ima ovlašćenja nad pravosudjem i oružanim snagama. Uloga predsednika se takodje uglavnom shvata kao apolitčna, ali Meta je redovno u sukobu sa Raminom vladom. Njegov predsednički mandat ističe u julu 2022.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.