U trendu

Ambasador: Ikona iz Ukrajine izneta na nezakonit način, čekamo odgovor BiH

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je danas da je sporna ikona koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, izneta iz Ukrajine na nezakonit način, ali da Kijev za sada nikoga ne optužuje i da čeka odgovor iz Sarajeva.

Aleksandrovič je Televiziji N1 rekao da ima informaciju Ministarstva kulture Ukrajine koje izdaje poslednje dozvole za privremeni izvoz s teritorije Ukrajine, na primer povodom izložbi.

„Ta ikona nije bila na spisku bilo kakvih dozvola za izvoz. To znači da je bila preneta van Ukrajine na nezakonit način. Ali ne optužujemo nikoga, čekamo zvaničan odgovor bosanske strane“, kazao je Aleksandrovič.

Istakao je da ikona nesumnjivo pripada Ukrajini i dodao da Ambasada Ukrajine u Sarajevu još nije dobila odgovor Ministarstva spoljnih poslova BIH na pitanje odakle Dodiku ikona koju je 14. decembra poklonio šefu ruske diplomatije Lavrovu tokom njegove posete BiH.

„Tražili smo odgovore o tome kakva je ikona, kako su dobili tu ikonu. Nema sumnje da ona pripada Ukrajini, ali čekamo odgovor bosanske vlade“, ponovio je Aleksandrovič.

Upitan za dokaz da je to delo vlasništvo ukrajinske države, naveo je da je „činjenica da ikona ima pečat i da je bila na spisku ukrajinske komisije“.

Dodao je da je najlakše da se stvari razjasne tako što će „bosanska strana da kaže kako je došla do ikone“.

Pošto je Dodik poklonio Lavrovu pozlaćenu ikonu, staru 300 godina, Ministarstvo kulture Ukrajine saopštilo je da je ona u vlasništvu te države i da je na njoj pečat Regionalne komisije Odese za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, osnovane 1926. godine u Istorijsko-arheološkom muzeju Odese.

Rusija je potom saopštila da će ikonu vratiti darodavcu kako bi Interpol ispitao njeno poreklo.

Dodikov kabinet je u utorak saopštio da ikona „nije ukradena“ i da „spada u red porodičnih osveštanih ikona“. Navedeno je da se to potvrdjuje time što sedam dana posle uručenja poklona, nema potvrde da je ikona na listama nestalih dela.

Aleksandrovič je rekao da su i Ukrajina i BiH članice Konvencije UN o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara, što, kako je kazao, znači da dve zemlje moraju da saradjuju i u vezi s ikonom.

„Ako je porodično dobro, neko bi se javio i rekao: ‘Ja sam vlasnik ikone, dobio sam je na taj i taj način’. Mi znamo da je deo teritorije Ukrajine pod okupacijom ruske vojske, i znamo, nažalost, da i državljani Srbije, ali i BiH ratuju na istoku protiv ukrajinske vojske. Mogu da pretpostavim da je neko od tih ljudi izneo ikonu, ali nemam tačne informacije“, rekao je Aleksandrovič.

Komentarišući glasanje Srbije protiv Rezolucije UN kojom se od Rusije traži da što pre prekine „privremenu okupaciju“ ukrajinskog poluostrva Krima, Aleksandrovič je rekao da „to ne razume“, a „razumeo bi da se Srbija uzdržala od glasanja“.

„Meni je veoma tužno da Srbija ponovo glasa protiv Ukrajine. To je počelo pre četiri godine i uvek kažem srpskim kolegama da Ukrajina podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Kosovo. Ako smo prijateljski narodi i Ukrajina podržava Srbiju po pitanju Kosova, ne znam zašto Srbija glasa protiv Ukrajine“, rekao je ukrajinski ambasador.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.