U trendu

Američki stručnjaci čuvaju sajber prostor CG

PODGORICA – Dejvid Luber, izvršni direktor američke Sajber komande, čiji članovi borave u Crnoj Gori i istražuju hibridne prijetnje, kazao je da, radeći s partnerskim zemljama, dobijaju važne informacije, koje im pomažu da zaštite američki sajber prostor.

„Kroz slučajeve kada su odbrambeni timovi Sajber komande pozvani da pomognu u odbrani mreža drugih zemalja, poput Crne Gore, komanda je naučila puno o zlonamernom softveru. Pozvali su nas da sarađujemo s njima u njihovim mrežama u odbrambenoj ulozi i tada smo stekli neverovatne uvide u napredne, uporne pretnje i zlonamerne softvere i bili smo u mogućnosti da to pokažemo ostatku sveta“ objasnio je Luber.

Američki državni sekretar Majk Pompeo kazao je nedavno, tokom posete Crnoj Gori, da je zahvaljujući direktnoj saradnji sa tom zemljom u oblasti sajber bezbednosti razvijena zaštita od ruskog malvera koji, kako je naveo, „sada štiti milijarde uređaja širom sveta“, prenosi RTCG pozivajući se na Pobjedu.

Luber je objasnio da timovi Sajber komande, kroz saradnju sa Crnom Gorom i drugim partnerskim zemljama, imaju prilike da dijagnostifikuju šta rade njihovi protivnici u sajber-prostoru.

„Prema Zakonu o nacionalnoj odbrani iz 2019, imamo ovlašćenja da delujemo izvan mreže Ministarstva odbrane kako bismo pomogli našim saveznicima da se brane unapred. Ili približavanje protivniku što je više moguće, kako bismo videli šta planiraju. Primećujemo neke veoma zanimljive zlonamerne softvere i druge aktivnosti kada vršimo neke od ovih odbrambenih misija“, rekao je američki zvaničnik.

Elitni tim američkih sajber stručnjaka boravi u Crnoj Gori i sa crnogorskim kolegama radi na suprotstavljanju zlonamernim sajber akterima na ključnim mrežama i platformama.

To je nedavno saopšteno iz američke ambasade u Crnoj Gori, bez navođenja više informacija o kakvim timovima se radi.

Američki specijalizovani bezbednosni portal „Sajberskop“ je u svojoj analizi otkrio nove detalje, navodeći da se radi o misiji poznatoj pod nazivom „Hunt Forward“, te da su operacije relativno nove za američku Sajber komandu.

Ova misija, kako se navodi, obično šalje između pet i 30 članova američke službe, koji love zlonamerni softver.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.