Amerikanci besni na Hrvate: Podvalili im lošu kinesku municiju!

Vojni odnosi Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država mogli bi da budu poremećeni zbog propusta koji se dogodio u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane u realizaciji ugovora o prodaji 1,25 miliona metaka zapovedništvu američkih snaga za Evropu.

Oružane snage SAD optužuju Ministarstvo odbrane Hrvatske za pokušaj prodaje municije koja ne odgovara njihovim standardima, i tako im podvali metke kineske proizvodnje za koje su izričito naglasili da ih ne žele, saznaje „Jutarnji list“. U Oružanim snagama tom listu je potvrđeno da je došlo do neugodne situacije s američkim partnerima, kao i da se nadaju da neće naštetiti daljnjoj vojnoj ssradnji dve zemlje.

Zbog nastale situacije, generali predlažu da se američkim partnerima uputi izvinjenje, dok se istovremeno sprovodi istraga kako bi se ustanovilo kako je došlo do toga da su Amerikancima isporučeni meci kineske proizvodnje.

Sukob nakon pregleda

Prema informacijama „Jutarnjeg lista“, predstavnici američke vojske prošle godine zatražili su da pregledaju zalihe razne vrste naoružanja i municije u skladištima hrvatske vojske. Nakon pregleda obavljenog na leto prošle godine, američka strana je za potrebe zapojedništva američkih snaga u Evropi (US EUCOM) naručila 2,5 miliona komada metaka kalibra 12,8 x 108 mm. Reč je o municiji za teške snajpere i mašinke. Hrvatska vojska ovaj metak koristi za mašinku „NSV“ koja je sastavni deo naoružanja tenka M-84.

Oružane snage su tu narudžbinu mogle da ispune, ali ju je američka strana naknadno prepolovila na 1,25 miliona komada. Pripadnici američke vojske su prošle godine pregledali municiju, nakon čega su, zadovoljni njenim kvalitetom, s Hrvatskom potpisali ugovor vredan blizu pet miliona evra.

Municija je prikupljena i prošlog meseca uskladištena na lokaciju kod Rijeke. U skladište dolazi američka vojna delegacija da bi pregledala robu pre isporuke. Kako saznajemo, američki oficir tada je utvrdio kako 90 posto municije ne zadovoljava američke standarde, kao i da je deo metaka kineske proizvodnje. Nakon toga odbija da obavi primopredaju municije. Nakon takvog zaključka američkog oficira, američka strana hrvatskoj strani šalje ogorčene dopise. Iz američkog zapovedništva za Evropu stiže dopis da ne žele municiju od Hrvatske. U sve se uključila i američka ambasada u Zagrebu, iz koje takođe stižu poruke sadržaja punog gorčine. Ukratko, Amerikanci se osećaju prevarenima.

Ko je kriv?

U Oružanim snagama priznaju kako je reč o njihovom propustu te da se u Zapovedništvu sprovodi istraga da bi se utvrdilo kako se kineska municija našla u ponudi. Sagovornici „Jutarnjeg lista“ tvrde kako je nakon intenzivnih kondultacija američka strana ipak prihvatila da se kineski meci zamene drugima, te da se celi paket sa 1,25 miliona metaka otpremi u američko zapovjdništvo za Evropu. Prema njihovim rečima, problem ipak nije došao na politički nivo, što je dobro za Hrvate, već je rišen “vojnom diplomatijom”.

Kao što je poznato, ovo nije prvi put da su Sjedinjene Države tražile naoružanje i municiju iz hrvatskih vojnih skladišta. Velika operacija čišćenja neperspektivnog naoružanja i municije obavljena je pre nekoliko godina, kada su hrvatsko oružje i municija u američkoj organizaciji završili u rukama sirijskih pobunjenika, prenosi Blic pisanje Jutarnjeg lista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.