U trendu

Ko je Ivana Marković, gradonačelnica sa Brača koja je odmah žestoko osudila napad na Srbe

Ivana Marković, gradonačelnica grada Supetara na ostrvu Braču, bez sumnje je jedna od retkih političarki ne samo u Hrvatskoj već i u regionu koja je normalna, pristojna, odgovorna, pravedna, hrabra, postupa bez dvostrukih aršina, radi onako kako i govori.

Svoju ljudskost je potvrdila brzom reakcijom te konkretnim potezima nakon nedavnog napada huligana na četvoro sezonskih radnika, među kojima ima i Srba, u Supetaru.

Kako piše Index.hr – kod Ivane Marković nije bilo nikakvih dvostrukih konotacija, osnivanja komisija i odugovlačenja kao kod premijera Andreja Plenkovića kada je trebalo maknuti ploču s ustaškim pozdravom iz Jasenovca, nije bilo kukavičkog kalkulisanja kao kod gradonačelnika Splita Krstulovića Opare nakon napada na vaterpoliste Crvene zvezde na Rivi, nije bilo muljaža o „osudi svih totalitarnih režima“, nije bilo jadnih pokušaja opravdavanja ili relativizovanja nasilja, nije bilo prazne priče iza koje ne slede konkretne posledice, nego je gradonačelnica Supetara postupila baš obrnuto od onoga što je odavno postao običaj u hrvatskoj politici.

Osuđujući napad, Marković je istakla da „svaki čin nasilja, ikada bilo gde i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, a pogotovo da se ovako nešto desi jer neko pripada drugoj nacionalnosti ili priča nekim drugim jezikom“. Ukazala je da je Supetar uvek bio tolerantan i otvoren za sve. „Ugostila sam žrtve ovog nasilja. Bili su prestravljeni. Direktor Turističke zajednice i ja smo im pružili podršku. Drago mi je da će ostati raditi do kraja sezone.“ Pošto su napadači bili učesnici ili posetioci Torcida Kupa, Marković je odlučila da povuče odluku o donaciji ovom događaju jer „grad Supetar ne može podsticati sportska događanja čiji učesnici ili posetioci iskazuju mržnju“.

Nije ovo prvi put da Marković ustane hrabro protiv „opasnih“. Kad su od nje tražili da uplati donaciju za blajburšku komemoraciju i slavljenje ustaša, Ivana Marković se nije dugo premišljala.

Marković ima simpatije kod dobrog dela hrvatske javnosti. Na poslednjim lokalnim izborima nadmoćno je pobedila već u prvom krugu. Za nju je glasalo 1.460 njenih sugrađana, što joj je bilo dovoljno da osvoji 61 odsto glasova. Na društvenim mrežama njen najnoviji potez pozdravljen je pohvalno – „Bravo!“, „Neka se i drugi ugledaju na Vas“, „Svaka čast gradonačelnice! Da je bar više takvih!“, „Svaka čest, treba stati na kraj huliganima“. Kritikuju je uglavnom desničari, među njima Martin Pauk, odbornik desničarske stranke Nezavisni za Hrvatsku kome se nije svidela zabrana održavanja Torcda Kupa, te je Markovićevu uporedio sa Staljinom.

Ivana Marković rođena je 6. marta 1979. u Supetaru. Magistar je ekonomije. Po sticanju diplome odmah se zaposlila u Autotransu-Brač na mestu finansijskog direktora. Kao gradonačelnica prima neto platu od 11.360 kuna, ne poseduje nekretnine, vozi „fijat pandu“ iz 2004. Nema nikakvih deonica niti štednje, ali ima kredit od gotovo 50.000 evra koji je podigla 2014. Udata je i majka jednog deteta. Članica je Socijaldemokratske partije Hrvatske.

(Ivana Šundić Mihovilović, Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.