U trendu

Anketa GR: Ubedljivo vođstvo opozicione Nove demokratije

ATINA – Poslednje istraživanje javnog mnjenja u Grčkoj, objavljeno danas, pokazuje da opoziciona Nova demokratija uživa prednost od 13 odsto u odnosu na vladajuću Sirizu, prenosi grčki list Katimerini.

Četiri dana pre održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj, u istraživanju koje je sprovela agencija „Prorata“ za grčki portal „Newspost. gr“, konzervativna Nova demokratija je dobila poverenje 39,5 odsto ispitanika, a Siriza 26,5 odsto podršku.

Prema ovom istraživanju, Savez levog pokreta za promenu KINAL dobio je sedam odsto podrške ispitanika, Komunistička partije Grčke 5,5 odsto, desničarska Zlatna zora 3,6 odsto, Grčko rešenje 3,2 odsto i stranka bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa „MeRA25“ 3,2 odsto.

Ostale stranke koje ne prolaze izborni prag od tri odsto za ulaz u grčki parlament dobile su ukupno 11,5 odsto podršku.

Od ukupnog broja ispitanika 47 odsto je odgovorilo da bi više voleli jednopartijsku vladu, dok 44 odsto njih je odgovorilo da bi koaliciona vlada bila bolja za zemlju.

Anketa, koja je sprovedena od 28. juna do 1. jula, pokazala je da sedam stranaka ulazi u grčki parlament, odnosno prelazi izborni prag od tri odsto.

Prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj biće održani 7. jula na zahtev premijera i lidera vladajuće Sirize Aleksisa Ciprasa pošto je njegova stranka osvojila skoro deset odsto manje glasova od Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar