U trendu

AP o diplomatskom sporu, ali i podelama unutar CG

PODGORICA – Agencija AP, izveštavajući o proglašavanju ambasadora Srbije u Podgorici za nepoželjnu osobu, prenosi da je mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić protestovao zbog te odluke odlazeće vlade, koja je došla samo nekoliko dana pre planirane inauguracije nove, kako agencija tvrdi, prosrpske vlade.

AP ocenjuje da je diplomatski spor dodatak ionako napetim odnosima dve susedne balkanske države, koje su, podseća, bile deo iste zemlje pre nego što je referendum o nezavisnosti 2006. godine doveo do odvajanja Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom.

U Crnoj Gori i dalje su duboke podele između onih, kako to vidi AP, koji žele bliže veze sa tradicionalnim saveznicima Srbijom i Rusijom i onih koji na Crnu Goru gledaju kao na nezavisnu državu, saveznicu Zapada.

Podseća se da je, kako kaže AP, prozapadna Demokratska partija socijalista, koja je dugo bila na vlasti, poražena na izborima u avgustu od, kako navodi, prosrpske koalicije, čija vlada treba da bude izglasana tokom parlamentarnog zasedanja sledeće nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.