Armenko:Već otkazana turistička sezona u CG,sezona upitna

PODGORICA – Komplikovana epidemiološka situacija, spor proces vakcinacije i slaba aktivnost kompletnog sistema u pripremi nagoveštavaju da bi i predstojeća turistička sezona mogla biti loša u Crnoj Gori, saglasni su sagovornici podgoričkg Dana.

To bi, kažu, gotovo pogubno bilo po celokupnu crnogorsku ekonomiju, s obzirom na opredeljenost države na turizam kao glavnu granu ekonomije.

Saglasni su da, ukoliko Crna Gora želi da sezona bude barem 50 odsto one iz 2019, sa pripremama treba krenuti što pre.

Ugostitelj iz Petrovca Ilija Armenko navodi da je predsezona već otkazana, i da, kako sada stoje stvari, ukoliko i bude sezone, ona će biti na nivou prethodne.

„Država nije odreagovala kako je trebalo i zato ne možemo da se nadamo nekoj naročito dobroj sezoni. Trebalo je uvesti totalni lokdaun, ili još bolje reći ‘nok daun’ do 1. maja i raditi na vakcinaciji stanovništva, ukoliko želimo da imamo kakvu-takvu sezonu“, izjavio je Armenko.

On kaže da je Crna Gora trebalo da se ugleda na države iz okruženja kako bi se spasilo što se spasiti može.

„Mislim da su svi iz ove branše svesni da od sezone nema ništa. Evo u predsezoni otkazani su svi aranžmani Francuza i Engleza za april i maj, tako da ako nema predsezone, šta očekivati u sezoni ili postsezoni. Gosti iz okruženja su dobrodošli, ali ni u okruženju situacija nije dobra sa finansijske strane, dakle ne mogu gosti iz okruženja nadomestiti nedolazak gostiju sa Zapada“, naveo je rmenko.

Sezona će se, kaže, svesti na domaće goste i deo njih iz regiona.

„Nekada smo tvrdili da je sezona loša ako ima 10 kišnih dana, a šta tek sada da očekujemo“, upozorava Armenko.

Apeluje da država što pre uradi sve što je u njenoj moći da se stanovništvo vakciniše i dovede goste sa Zapada i iz Rusije.

„Bez gostiju sa tih destinacija sezone neće biti, odnosno biće je na kašičicu“, ukazao je Armenko.

Građanski i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević ističe da je, kada je reč o predstojećoj sezoni, stanje alarmantno i da bi trebalo da se svi zapitamo da li planiramo da imamo sezonu uopšte.

„Rusija od 1. aprila obnavlja komercijalne letove ka šest zemalja, ali ne i ka Crnoj Gori, zvaničnici su već rekli da su nezadovoljni zdravstvenom situacijom i da ne možemo računati na goste iz Rusije dok se situacija ne popravi“, upozorio Dragićević za Dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.