Balkan je sinoć dobio novu državu

Parlament Grčke je ratifikovao Protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO, čime i zvanično stupa na snagu Prespanski sporazum i upotreba novog imena države Republika Severna Makedonija za unutrašnju i spoljnu upotrebu.

Sa 153 glasa „za“ i 140 glasova „protiv“ ratifikovan je Protokol o pristupanju, sada i zvanično, Republike Severne Makedonije u NATO. Tim činom u Parlamentu Grčke završen je i poslednji korak u rešavanju 27 godišnjeg spora između ta dva suseda u vezi sa ustavnim imenom te bivše jugoslovenske republike.

Članice NATO-a potpisale su Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu prošle srede, nekoliko dana nakon što je Parlament Grčke odobrio sporazum između Atine i Skoplja.

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Severne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja-članica NATO-a, ta država će i zvanično postati punopravna članica Alijanse.

Ulazak Severne Makedonije u NATO je od 2008. godine bio uslovljen rešavanjem spora u vezi sa ustavnim imenom koji je ta država imala sa Grčkom od sticanja svoje nezavisnosti 1991. godine.

(Tanjug)

10 komentara
 1. Karonja

  Kakva predriga Anonimac sad Kosovo nije vise naj mladza DRZAVA na BALKANU probudi se ili skini se sa ti trava da ne lebdis vise Kosovo je stvarnost.

 2. Karonja

  Legionar pic.o ged si bijo kad je grmilo misu.

  1. Anonimni

   Vi ste jaki , samo kad ste u čoporu, kao hijene.jedan na jedan ste najveće kukavice.Video sam u JNA šta ste.Jedno drugo ste cinkarili.Niste ni miševi, nego kreature i greške prirode kad je pravila DNK

 3. ZEC

  Stradaćemo mi od gladi kad nam dođu RUJE !

  1. Anonimni

   Normalno, onda nećeš moći da džabalebariš a da imaš sve. Tucaćeš ti kamen a i vreme ti je zeko. Biće ti rep duži od ušiju „mirišljavko“ komunjarski

 4. Anonimni

  Predigra za Kosovo

 5. Dragan Dabic

  Bravo za S. Makedonija. Samo Srbija ostaje kao crna rupa, zadnje g**vno na Balkanu.

  1. Legionar

   Je l’ ti neko stradao u NATO bombardovanju? Čim tako pričaš, nije, zato ćuti!

  2. Svila

   Pa ko ti brani ti slobodno mozez da pristupis ako si tako pametan ivazan za njih

  3. Dragan

   Koji si ti mamlaz

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike