U trendu

Bećirović kaže da je Dodik 'bezbednosna pretnja', Milanović da nije

Član Predsedništva BiH, Denis Bećirović, izjavio je danas u Zagrebu da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik „bezbednosna pretnja“, dok je predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao da nije „jer nema novac i oružje“.
„Razgovarali smo o bezbednosnoj situaciji u BiH i regionu. Ne krijem činjenicu da mi u BiH, nažalost, imamo jednog političara koji se transformisao iz političke u bezbednosnu pretnju. Reč je o predsedniku entiteta Miloradu Dodiku“, rekao je Bećirović novinarima posle susreta s predsednikom Hrvatske.

On je naglasio da Dodik „mora da bude zaustavljen u svojoj antidejtonskoj, antiustavnoj politici“ ocenivši da je vreme da to shvate svi i u BiH i van nje.

„Bolje je da se to prevenira, nego da bude većih problema“, dodao je Bećirović istakavši da su  strateški interesi BiH punopravno članstvo u EU i NATOi dobra regionalna saradnja.

Na pitanje novinara o Bećirovićevoj izjavi o Dodiku, Milanović je odgovorio da je „Dodik sagovornik“, jer je legitimni predstavnik Srba u BiH.

„Ko da bude sagovornik, ako ne neko ko je legitiman predstavnik tog naroda, jednog od tri konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini?“, odgovorio je hrvatski predsednik, prenela je u saopštenju njegova pres služba.

On je ocenio da u BiH „nema novca, oružja i ljudi spremnih za ratovanje“, ali da će, ako toga bude, n „biti zabrnut isto kao i Bećirović“.

„Ukoliko ih nema, ili ih nema u značajnijoj meri, onda ću to smatrati njegovim (Dodikovim) neodgovornim ispadima“, rekao je predsednik Hrvatske o Dodikovim izjavama.

Upitan je li primerenije da su u posetu došla sva tri člana Predsedništva BiH, Milanović je ponovio stav zvaničnog Zagreba da Željko Komšić nije legetimni predstavnik Hrvata u BIH.

„Problem je gospodin Komšić i način na koji je izabran. To je perverzija i travestija volje biračkog tela“, ocenio je Milanović.

Govoreći o svjoj prvoj poseti Zagrebu, član Predsedništva BiH i Socijaldemoktratske partije BiH Denis Bećirović kazao je da je u Hrvatsku prvenstveno došao da pošalje poruku da je vreme da se odnosi dve države „relaksiraju i unaprede“.

„Smatram da je vreme da gradimo mostove prijateljstva jer građani Hrvatske i BiH dobro sarađuju i mislim da i politički predstavnici treba da se ugledaju na građane“, rekao je Bećirović.

On je dodao da želi da intenzivira dijalog o otvorenim pitanjima.

Milanović je izrazio zadovoljstvo što se ponovo održavaju razgovori na najvišem nivou naglasivši da je u interes Hrvatrske da je BiH „prostor stabilnosti i članica EU u razumnom roku“.

Bećirović se tokom radne posete Hrvatskoj sastao i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar