U trendu

Bećirović zatražio da njegovim sastancima sa zvaničnicima Hrvatske ne prisustvuje ambasador …

 Predsedavajuća i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je insistiranje bošnjačkog člana Predsedništva Denisa Bećirovića da ambasador u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ bude isključen iz protokola njegove posete Zagrebu, zbog ambasadorove nacionalnosti, samo jedan od primera odnosa bošnjačkih političara prema BiH, koju „navodno štite kao navodno zajedničku državu“.

„More je takvih primera. Kad odu u beli svet sa stranim diplomatama pričaju kako Republika Srpska ugrožava ili podriva institucije na zajedničkom nivou, a onda, kako je to i sad vidljivo, padnu maske i sve se samo pokaže“, rekla je Cvijanović, prenela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Dodala je da bi, prema toj logici, ona sada trebalo da odstrani ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Svena Alkalaja sa današnje debate o BiH u Savetu bezbednosti.

„Ono što imam da kažem i na sednici Saveta bezbednosti i na svakom drugom mestu mogu da kažem pred bilo kim i to činim, jer ne koristim spoljnopolitičke aktivnosti za mešetarenje, već da kažem šta smatram problemom i razlogom upornog neuspeha BiH“, navela je Cvijanović.

Prema njenim rečima, Bećirović je „upravo jedan od tih razloga učinio jasnim i domaćoj i stranoj javnosti“.

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izjavio je da je nevidjen presedan u diplomatskoj praksi BiH da član Predsedništva insistira da opunomoćeni ambasador bude isključen iz protokola njegove posete, jer mu ne odgovara njegova nacionalnost.

„Očigledno da se kabinet bošnjačkog člana Predsedništva bavi brojanjem krvnih zrnaca po diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, što govori o njihovom stepenu srbofobije i šovinizma“, naveo je Vranješ.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar