U trendu

Beljak odbio Plenkovića, i Hrvatska sve bliža izborima!

Lider Hrvatske seljačke stranke (HŠ) Krešo Beljak odbacio je danas svaku mogućnost koalicije sa vladom Andreja Plenkovića, što ukazuje na to da hrvatski premijer ima male izglede da okupi parlamentarnu većinu, a to znači da je Hrvatska sve bliže novim vanrednim parlamentarnim izborima.

„Nećemo sa HDZ-om, formiraćemo vlast, ali sa SDP-om. Ostajemo opozicija do novih izbora. Nakon njih ćemo stabilizovati državu sa svojim partnerima. Nas petero smo jedinstveni, mi ne pretrčavamo u druge šatore kao neki“, poručio je Beljak Plenkoviću, preneli su hrvatski mediji.

Mediji su ranije danas preneli da je Plenković na stranačkom Predsedništvu u ponedeljak potvrdio da pregovara o koaliciji sa HŠ, da je razgovarao i da će nastaviti da razgovara sa Beljakom i četvoricom zastupnika te stranke u Saboru.

On je rekao da je ta stranka najprihvatljivija za novu parlamentarnu većinu.

Beljak, šef HŠ-a je rezolutno odbio takvu opciju i poručio je Plenkoviću da će oni formirati vlast, ali sa svojim sadašnjim partnerima, SDP-om.

Lider HŠ je rekao i da je to više medijska ujdurma i da u toj Plenkovićevoj izjavi nema ni delić istine.

Od 76 zastupnika većine koja je skupljena u HDZ-u za izbor Gordana Jandrokovića za predsednika Sabora, ta stranka više verovatno neće moći da računa ni na Zlatka Hasanbegovića koji je izbačen iz HDZ-a uz teške optužbe na račun Plenkovića.

Povlačenje svoje podrške aktuelnoj vladi najavio je i zastupnik Furio Radin i to zbog izjava potpredsednika HDZ Milijana Brkića koji je poručio Miloradu Pupovcu iz SDSS da on ne može odlučivati u Hrvatskoj, nego u Srbiji.

Radin je tom prilikom izrazio uverenje da Hrvatsku čekaju novi izbori.

„Uskraćujem vladi podršku dok ne dođe do distanciranja od šovinističkih izjava Brkića“, poručio Radin.

Mediji najavljuju da će opozicione Most, SDP i HNS već sutra zatražiti od HDZ-a da sazovu sednicu Sabora nakon prvog kruga lokalnih izbora kako bi Plenković najkasnije do 27. maja predložio četri nova ministra.

To je, smatraju, ustavni rok za predlog novih ministara umesto Mostovih, što će istovremeno biti i pokazatelj ima li aktuelna vlada većinu ili ne.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike