U trendu

Bezbednost i vladavina prava u direktnoj vezi s ekonomijom

BLED – Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Goran Svilanović, govoreći na panelima posvećenim bezbednosti i vladavini prava na 13. Strateškom forumu na Bledu, naglasio je neraskidivu povezanost te dve teme sa ekonomskim rezultatima.

„Podaci iz našeg godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnijenja, Balkanski barometar, za 2018. su zapanjujući jer pokazuju da 79 odsto građana iz regiona smatra da se zakon ne primenjuje jednako na sve, a čak 70 odsto njih nema poverenja u institucije, a uz to jedna trećina stanovništva smatra da je korupcija glavni problem u njihovoj ekonomiji. Da bi se to promenilo moramo neumorno raditi na poboljšanju samih sebe“, rekao je Svilanović.

On je dodao da naša društva treba da vide efikasno provođenje i trajne rezultate u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, izgradnje snažnih i nezavisnih institucija, a posebno sudstva, što bi imalo značajan pozitivan uticaj na dobrobit građana, saopštio je RČ.

„RČ će, stoga, zajedno sa našim partnerima u regionu, nastaviti sa radom na povezivanju regiona sa EU kroz pametna ulaganja koja donose visoku dodanu vrednost i otklanjaju smetnje i prepreke u različitim fazama ekonomskog života. Jednako važno je i jačanje vladavine prava, odgovornosti i transparentnosti, potpomognute sigurnim i stabilnim ambijentom“, rekao je on.

Svilanović se takođe dotakao sve većeg broja kibernetičkih pretnji i incidenata, s obzirom da se 8. konferencija Foruma bezbednosnih organa Jugoistočne Evrope (SEENSA), koju zajednički organizuju RČ i Kancelarija Vlade Slovenije za zaštitu tajnih podataka, održava na marginama Strateškog foruma na Bledu.

„Kibernetički prostor je okosnica (digitalnog) društva i ekonomskog rasta, ali incidenti u području kibernetičke sigurnosti mogu prekinuti pružanje najvažnijih usluga i poljuljati poverenje stanovništva u digitalne usluge i proizvode. Procenjuje se da kibernetički napadi svake godine svetsku ekonomiju koštaju 400 milijari evra“, objasnio je Svilanović.

On je predstavio preliminarne nalaze studije o kibernetičkoj sigurnosti u regionu, koju je naručilo RČ, a koja treba biti gotova do kraja septembra.

Rezultati studije pokazuju da je većina glavnih agencija u ovoj oblasti ograničena nedostatkom finansijskih, kadrovskih i tehnoloških resursa, dok je glavni razlog za zabrinutost u svim ekonomijama vezan za „odliv mozgova“, s obzirom da je svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvestilo o visokim stopama migracije informatičkih stručnjaka u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.