BiH nema konačan stav, prioritet EU, ali i saradnja u regionu

OHRID – Bosna i Hercegovina nema konsenzus ili definitavan stav u vezi sa inicijativom za „mali Šengen“, iako je načelno opredeljena za jačanje regionalne saradnje, izjavio je danas na Ohridu predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i rekao da primaran fokus BiH ostaju evropske integracije.

Zvizdić je rekao da sastanak na Ohridu vidi kao dobru platformu za razmenu mišljenja o perspektivi Zapadnog Balkana, a i nastavak dogovorene prakse da je potrebno da se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana ne sastaju samo u Berlinu, Briselu, Londonu… već što češće i efikasnije u samom regionu kako bi definisali najbolje i najefikasnije modele za rešavanaje izazova sa kojima se suočavaju.

„Imajući u vidu činjenicu da BiH, ni u tehničkom, ni na niovu eksperata, nije učestovala u pripremi ili predstavljanju inicijative, informisao sam sagovornike da u BiH nema konsenzusa ili da nemamo definitivan stav u vezi sa ovom inicijativom“, preneo je Zvizdić na zajedničkoj pres konferenciji na Ohridu.

U tom smislu, naveo je da je potrebno da institucije BiH, Savet ministara, Predsedništvo budu zvanično upoznati sa sadržajem inicijative i očekivanim benefitima i modelima na bazi kojih će se ukloniti carinske barijere i unaprediti ekonomska saradnja u regionu.

„BiH će konačan stav doneti u skladu sa našim procedurama i posle ozbiljne analize od strane ovlašćenih institucija, poslovne zajednie, eksperata iz oblasti koje inicijativa tretira“, rekao je Zvizdić.

Naveo je da je BiH dobila garancije da inicijativa ne predstavlja bilo kakav pokušaj supstitucije procesa evropskih integracija zemalja, niti da se njome derogiraju postojeći regionalni sporazumi, poput CEFTE, ugovora o transportnoj zajednici.

Zvizdić je dodao da postoji još dovoljno prostora da se postignuti sporazumi implementiraju, kada je reč o protoku roba, kapitala, usluga i ljudi.

„Treba kontinuirano raditi na unapređenju ekonomske saradnje koja će unaprediti i političke odnose, proces pomirenja u regionu i završiti neke procese koje dugo čekamo“, rekao je Zvizdić.

On je primetio da, ako je deo inicijative brisanje granica, onda je sa stanovišta BiH, nemoguće brisanje granica koje prethodno nisu potpuno definisane.

Zvizdić je naveo da BiH do narednog sastanka, u Albaniji, opčekuje informaciju o detaljima inicijative, koje će se. posle analize ovlašćenih institucija, naći na nivou Saveta ministara i Predsedništva BH.

„I dalje smo opredeljeni za jačanje regionalne saradnje, poverenje unutar regiona, pogotovo sa susedima, ali primaran fokus BiH ostaju evropske integracije, što ne znači da ne treba zajedno da radimo u regionu, kako bi iskoristili potencijal radi privlačenja investicija, poboljšanja živostnog standarda, rešavanja problema i, najvažnije, stavranja ambijenta da mladi i sposobni ostanu u regionu“, rekao je Zvizdić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.