U trendu

BiH podigla optuznicu protiv žene zbog finansiranja ID

SARAJEVO – Tužioci u Bosni i Hercegovini podigli su danas optužnicu protiv 61-godišnje Sene Hamzabegović zbog finansiranja terorističke grupe Islamska država sa 133.750 eura.

Kako navodi agencija Hina, optužena je sa sobom nosila novac u Siriju za borce koji su poreklom iz BiH.

Sena Hamzabegović osigurala je najmanje 123.005 evra za finansiranje državljana BiH koji su otišli da se bore u Siriju i Irak u redovima islamističkih terorista, saopštili su tužioci.

Istragom je utvrđeno da je od 2013. do 2018. godine preko bankovnih računa uplaćivala i lično nosila novac u Siriju gde ga je predavala svom suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji je time plaćao pripadnike ID-a poreklom iz BiH i tamo im kupovao oružje.

Reč je o osobama koje su se borile za organizacije „Jabhet al Nusra“ i „Fronta Al Nusrah“, a koje su povezane s Islamskom državom.

Ove organizacije su učestvovale u oružanim terorističkim akcijama, napadima na stanovništvo i ubijanjima.

Optužena Hamzabegović, koja uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Švajcarske, uhapšena je u maju u Tuzli i od tad je u pritvoru.

Njen suprug je u to vreme još bio u Siriji gde je otišao 2013. godine i gde je učestvovao u krijumčarenju državljana BiH u tu zemlju.

U Siriju je pobegao nakon što je u BiH iste godine zbog krijumčarenja ljudi osuđen na šest godina zatvora, a protiv njega je i u Hrvatskoj 2017. godine u odsutnosti podignuta optužnica za isto krivično delo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.