U trendu

BiH: Stanje u migrantskom kampu Vučjak sve gore

SARAJEVO – U kampu za ilegalne migrante Vučjak, kod Bihaća, stanje izmiče kontroli, jer je tamo sada smešteno više od 2.500 ljudi, a Crveni krst je iz bezbednosnih razloga odlučio da povuče svoje osoblje, javila je Hina.

Sekretar Crvenog krsta u Bihaću, Selam Midžić, izjavio je da se u kampu, koji je planiran za prihvat 800 do 1.000 izbeglica, sada našlo njih gotovo tri puta više, nakon što je policija sprovela racije i iz centra Bihaća migrante premestila u Vučjak.

Samo tokom jučerašnjeg dana, kazao je policija je u Vučjak dovela oko 1.700 migranata, a tamo ih je već bilo najmanje 700.

Zbog toga je i prostor predviđen za dnevni boravak morao da bde prenamenjen u smeštajni.

Zalihe hrane mogu potrajati samo iduća tri do četiri dana i to pod uslovom da se migrantima daje samo po jedan obrok.

Kamp Vučjak opsluživali su isključivo volonteri Crvenog krsta, a gradske vlasti Bihaća su obezbeđivale logistiku, jer u kampu nema tekuće vode niti električne energije, a svi migranti borave u šatorima.

Evropska unija odbila je dozvoli da se njena sredstva koriste za finansiranje rada kampa Vučjak, jer smatraju da ne postoje odgovarajući uslovi, a problematičnom smatraju i činjenicu da je isuviše blizu granice s Hrvatskom što migranti učestalo koriste za pokušaj nastavka puta.

Inače, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio je kako će od početka idućeg tjedna biti obustavljena svaka pomoć za Vučjak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.