U trendu

Bihać: Rok za raspuštanje kampa opet prolongiran

BIHAĆ – Rok za zatvaranje kampa za migrante Lipa, nadomak Bihaća, opet je odložen, a prema najavama Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja tim kampom, ta informacija će biti naknadno saopštena.

Kako prenose banjalučke Nezavisne novine, upravnica kampa Nataša Omerović izjavila je da je stanje relativno mirno, s obzirom na to da je u nekoliko navrata najavljivano, pa odgađano zatvaranje, što je unelo nervozu među migrante u kampu.

„Ovde se nalazi 1.250 korisnika, ali želim da napomenem da su ta lica neprestano u pokretu, znači jedan određeni broj napusti kamp u pokušaju prelaska preko granice sa Hrvatskom, neki uspeju, a neki se vrate, ali u poslednjih desetak dana beležimo manje više isti broj korisnika“, rekla je Omerovićeva.

IOM je najavio zatvaranje kampa na Lipi, s obzirom na to da uslovi za boravak u njemu nisu prilagođeni zimskom periodu.

Za proteklih osam meseci koliko postoji kamp Lipa, nikada nije regulisan njegov status. Na poslednjoj sednici Saveta ministara BiH nije postignut konsenzus o tom pitanju, pa je i dalje na snazi status kampa Lipa kao privremenog.

Ako dođe do njegovog raspuštanja, veliki broj migranata ponovo bi se mogao naći na ulici, što bi pogoršalo ukupnu bezbedonosnu situaciju u Bihaću, koja je ionako vrlo teška, navode Nezavisne novine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.