U trendu

Borel pozvao BiH da iskoristi godinu za odlučan napredak na putu ka EU

 Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) ohrabrio je Bosnu i Hercegovinu (BiH) da iskoristi 2021. kao neizbornu godinu za odlučan napredak u sprovodjenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidaturi BiH za članstvo u EU, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Na jučerašnjem sastanku sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković u Briselu, Borel je naglasio da EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH i pozvao tu zemlju da prevazidje prošlost i pomakne se od Dejtona ka Briselu,
Borel je, kako se u saopštenju navodi, pozdravio nedavne pozitivne korake na reformskoj agendi i naglasio predanost EU pružanju podrške BiH u daljem napredovanju na njenom evropskom putu.

On je podsetio je na migrantsku krizu u BiH početkom 2021. i naglasio važnost uspostavljanja održivog sistema migracija i azila, uz pravedniju podelu odgovornosti u celoj zemlji.

Borel i Turković razgovarali su i o saradnji EU i Zapadnog Balkana u suzbijanju pandemije kovid-19 i pristupu vakcinama, a Borel je, kako se navodi, podsetio na paket sredstava EU za Zapadni Balkan u iznosu od 70 miliona evra kao i na podršku kroz program Kovaks.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar