U trendu

Borelj: BiH može do statusa kandidata,da pokaže rezultate

BRISEL – BiH i EU održale su danas u Briselu četvrti sastanak u okviru Saveta za primenu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S SP).

EU je ponovila da nedvosmisleno podržava evropsku perspektivu BiH, ali da BiH mora da ispuni očekivanja i Brisela i svojih građana, a to je napredak na putu reformi.

”Evropska komisija je spremna da isporuči svoj deo obaveza, uključujući i pitanje kandidatskog statusa, ali uz uslov da BiH isporuči konkretne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta. Očekujem da će u narednim mesecima pokazati da evropske integracije shvataju ozbiljno”, izjavio je Borelj.

Borelj je sa mesta predsedavajućeg delegacije EU u današnjim razgovorima sa BiH, ocenjuje da je BiH od početka godine napravila određeni napredak, ali da najozbiljnije stvari tek prestoje da se urade, a da je progreš zemlje u refromama ograničen.

”Ohrabrujemo političko rukovodstvo da ubrza neophodne napore u ovoj neizbornij godini. Imaju obavezu da pokrenu držravu na putu evrointegracija što je ono što žele građani BiH. To zahteva posvećenost svih strana konstruktivnom političkom dijalogu”, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU je naveo da BiH mora da radi na usvajanju važnih reformi u obalsti vladavine prava, moključabanju svojih ekonomskih potencijala, kao i da pokrene debatu o ustavnim reformama neophodnim za dostizanje kriterijuma za ulazak u članstvo EU.

Borelj je posebnu pažnju skrenuo na proces izborene reforme u BiH koji bi ”uklonio svaki oblik nejednakosti i diskriminacije”, i pozvao BiH da ubrza usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

On je naglasio nedvosmislenu posvećenost EU perspektivi BiH kao „jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“ i obećao pomoć u oporavku ekonomija BiH i regiona od posledica pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.