U trendu

Bošnjačka stranka: Negiranje zločina u Srebrenici je zločin

PODGORICA – Opoziciona Bošnjačka stranka (BS), koja je u Crnoj Gori godinama bila deo vlasti DPS-a Mila Đukanovića svakodnevno poziva na podršku njihovoj inicijativi da se u parlamentu donese nova rezolucija o tzv. genocidu u Srebrenici.

Četvrt veka od zločina, potpredsednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović u najnovijem saopštenju tvrdi da je rezolucija o Srebrenici, kojom bi bio priznat navodni genocid, potrebna Crnoj Gori, kao građanskoj, multiverskoj i multinacionalnoj državi koja baštini vrednosti zaštite ljudskih i manjinskih prava, demokratije, antifašizma i čojstva.

Pozivajući se na nedavno usvojenu rezoluciju u američkom kongresu, Ćorović kaže da taj dokument vidi kao „impuls podrške drugim državama, posebno onim u regionu da slede ovaj primer”.

Zato je, kaže, inicijativa Kluba poslanika BS za usvajanje „Rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici“, koja je podneta Skupštini, logičan sled događaja.

Prema rečima Ćorovića, u BS-u žele da se to pitanje konačno u Crnoj Gori reši na kvalitetan način.

Ocenio je nedopustivim učestalo i konstantno negiranje tog zlodela u parlamentu Crne Gore i to „nakon što je sud u Hagu dokazao delo genocida, kada najmoćnije države sveta konstatuju da se genocid desio i kada se sa važnih evropskih adresa čuje da države koje ga negiraju ne mogu postati članice Evropske unije“.

„Takvom varvarizmu treba stati na kraj. Negiranje zločina je zločin. Ne smemo dozvoliti da nam najviši dom u državi bude talac zločina“, naveo je Ćorović.

Prema njegovim rečima, novoj vlasti u Crnoj Gori i političkim subjektima koji su je podržali, „usta su puna poruka pomirenja, ujedinjenja Crne Gore i ravnopravnosti i jednakosti svih naroda“.

“Evo prilike da sa reči pređu na dela i da podrškom ovoj Rezoluciji pokažu da stoje iza svojih riječi. To bi zaista predstavljalo politički i civilizacijski iskorak“, smatra Ćorović, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.