U trendu

Bregu: Diskriminacija Roma u regionu i dalje veoma velika

 Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je danas u Sarajevu rekla da je diskriminacija Roma i dalje velika i da region mora da uloži „ozbiljne napore“ kako bi se ona smanjila i sprečila.

„Iako se Poznanjskom deklaracijom, koju su usvojili lideri iz regiona pre dve godine, jasno propisuju rezultati koje je region postavio u pogledu integracije Roma, diskriminacija je i dalje veoma velika i treba preduzeti aktivnosti na njenom smanjivanju i sprečavanju“, rekla je Bregu na otvaranju ministarskog sastanka o integraciji Roma u Sarajevu.

Dodala je da region mora da uloži „ozbiljne napore i pozabavi se glavnim uzrocima isključenosti Roma“, saopšteno je iz RCC.

„Prema Balkan barometru 2021, oko 40 odsto privrednih subjekata na Zapadnom Balkanu i dalje nerado zapošljava Rome, čak i kada zadovoljavaju uslove, a 63 odsto gradjana Zapadnog Balkana ne želi da njihova deca borave u istoj učionici sa romskom decom“, izjavila je Bregu.

Učesnici sastanka, ministri odgovorni za integraciju Roma u regionu, potvrdili su da će do oktobra 2021. njihove nacionalne strategije za integraciju Roma biti pripremljene, ažurirane i uskladjene sa Strateškim okvirom Evropske unije za ravnopravnost, uključivanje i učestvovanje Roma za period od 2020. do 2030. godine.
Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji je istakao da i dalje ima dosta toga da se uradi da bi se iskoristio potencijal pune uključenosti Roma.

„U Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija predstavila prošle jeseni, posebna pažnja se u okviru ulaganja u ljudske resurse posvećuje pristupu Roma obrazovanju i njihovom učešću na tržištu rada“, rekao je.

Na sastanku, koji je organizovao projekat Integracije Roma Saveta za regionalnu saradnju i čiji je domaćin Bosna i Hercegovina, okupili su se ministri odgovorni za integraciju Roma iz ekonomija Zapadnog Balkana, šefovi Delegacija, Nacionalne kontakt tačke za Rome, predstavnici civilnog društva, organizatori predstojećeg samita u Berlinu, kao i predstavnici Evropske unije i RCC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.