U trendu

Bregu i Selaković razgovarali o regionalnoj saradnji

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarali su danas u Sarajevu o sprovodjenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i o uspostavljanju mehanizma regionalne saradnje u oblasti zdravstva.

Bregu i Selaković su razgovarali o potrebi da počne uspostavljanje regionalnog mehanizma saradnje zdravstva radi distribucije vakcina širom regiona, razmene zdravstvenih radnika, lekova, čak i pacijenata, saopštio je RCC.

Na sastanku sa Selakovićem u sedištu RCC Bregu je rekla da je saradnja „glavni pokretač razvoja“ Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

„To se vidi i iz mišljenja 69 odsto privrednika sa Zapadnog Balkana koji veruju da je kvalitet regionalne saradnje važan za kvalitet njihovog poslovanja. RCC radi s partnerima na definisanju i oblikovanju programa za zajedničko regionalno tržite i uložiće sve napore za koordinisanje i praćenje napretka. Cenimo činjenicu da Srbija pomaže da se reše potrebe za vakcinama u regionu“, kazala je Bregu.

Selaković, koji je u poseti Bosni i Hercegovini, pohvalio je rad RCC kao krovne organizacije regiona i ukazao, kako se navodi, na njenu ulogu u uspostavljanju „zelenog koridora“.

Razgovarali su i o važnosti predstojećeg ukidanja naknada za roming za mobilnu telefonju u telfonskom saobraćaju medju šest zemalja Zapadnog Balkana.

Ukidanje naknada treba da stupi na snagu 1. jula na osnovu sporazuma potpisanog aprila 2019. godine na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

Bregu i Selaković su ocenili da na predstojećem samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji treba da bude održan na leto u Nemačkoj, treba posvetiti pažnju ostvarivanju rezultata Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

Bregu danas o tom planu razgovara i s ministarkom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Biserom Turković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.