U trendu

Bregu: Moramo se promeniti da bismo imali zdravije okruženje, čistiji vazduh i pitku vodu

Moramo se promeniti da bismo imali zdravije okruženje, čistiji vazduh, sačuvali svežu i pitku vodu, zdraviji život, rekla je danas generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju 5. ministarskog sastanka o zaštiti životne sredine i klimatskim akcijama na zapadnom Balkanu.

„Čak 74 odsto gradjana zapadnog Balkana smatra zagadjenje problemom, što nije iznenadjujuće s obzirom da ovaj region ima najzagadjenije gradove na svetu, jer se 70 odsto električne energije proizvodi spaljivanjem uglja… Zagadjenje vazduha direktno je odgovorno za svaku petu prevremenu smrt u 19 gradova zapadnog Balkana“, navela je Bregu.

Ona je istakla da se u mnogim gradovima ispuštaju otpadne vode bez prečišćavanja, a da je stopa recikliranja u regionu ispod 3 odsto, dok je prosek u EU 44 odsto.

„Ugrožene su i kristalno čiste reke na Zapadnom moru i biodiverzitet, a krajnje je vreme da se aktivira primena Zelene agende za zapadni Balkan“, rekla je Bregu.

Ona je ocenila da će sprovodjenje Zelene agende, koju su lideri zapadnog Balkana usvojili prošlog meseca u Sofiji, oblikovati našu budućnost i promeniti način na koji proizvodimo i koristimo proizvode kao i naše neodgovorno ponašanje prema prirodi, promeniće način na koji koristimo energiju i svakodnevni život.

„Moramo se promeniti da bismo dobili zdravije okruženje, čistiji vazduh, sačuvali svežu i pitku vodu, imali zdraviji život i opstali. Neće biti lako, ali udruživanjem snaga u regionu, uz izdašnu pomoć EU u vidu investicionog plana vrednog 9 milijardi evra, možda ćemo imati šansu ako odmah delujemo“, dodala je Bregu.

Direktorka za Zapadni Balkan u generalnom direktoratu za proširenje i susedstvo Henoveva Ruiz Kalavera rekla je da je Zelena agenda korisna za gradjane EU u celini, jer zagadjenje i pretnja životnoj sredini nemaju granicu.

„Zelena agenda za Zapadni Balkan će otključati potencijal kružne ekonomije u regionu, a to znači otvaranje radnih mesta i rast,“ rekla je ona.

Savet za regionalnu saradnju nastaviće da podržava vlade zemalja ZB u njihovim aktivnostima u okviru procesa koji se odnose na zaštitu životne sredine i klimu, u bliskoj saradnji sa regionalnim partnerima.

Od 2021. godine, RCC će saradjivati sa partnerima iz regiona da započne rad na Akcionom planu i mapama puta za sprovodjenje Zelene agende, uspostavljanjem odgovarajućeg sistema monitoringa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.