Britanski princ Edvard u Splitu, obišao Dioklecijanovu palatu

SPLIT – Britanski princ Edvard, najmlađi sin kraljice Elizabete, stigao je danas u dvodnevnu posetu Splitu, čiji je cilj jačanje hrvatsko-britanskih odnosa.

Princa Edvarda dočekao je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, s kojim je potom, u društvu britanskog ambasadora u Hrvatskoj Endrua Delgliša, obišao Dioklecijanovu palatu, kao simbol istorijskih veza Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Palatu je 1757. godine posetio škotski arhitekta Robert Adam, koji je u njenoj arhitekturi pronašao inspiraciju za svoj neoklasicistički rad i napisao knjigu o njoj. Originalna kopija knjige čuva se u Muzeju Grada Splita, podseća Hina.

Princ Edvard bi tokom prve zvanične posete Splitu trebalo da poseti i razarač britanske kraljevske mornarice HMS „Dankan“, koji je stacioniran u splitskoj luci, u društvu predstavnika hrvatske vlade i oružanih snaga.

On bi u petak trebalo da obiđe Galeriju Meštrović i Prvu gimnaziju, koja 25 godina sarađuje s koledžom Estor u Doveru, otvori kancelariju britanske firme za dizajn brodova ICE Marine Design i sastane se s profesorom Miroslavom Radmanom, koji sarađuje sa univerzitetom u Kembridžu.

Posete članova britanske kraljevske porodice organizuju se na preporuku britanskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi se naglasila važnost odnosa sa zemljom koju neko od njih posećuje.

Pripadnici kraljevske porodice smatraju se ambasadorima Ujedinjenog Kraljevstva.

(Tanjug)

Napišite komentar