U trendu

Budućnost Balkana je unutar EU

Balkan se nalazi u srcu Evrope i njegova budućnost je unutar Evropske unije, navela je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i dodala da je put Balkana ka EU među 12 pitanja kojima će se baviti u 2017. godini.

„Naš posao se nastavlja – da prevaziđemo neprijateljstva iz prošlosti i da odgovorimo pozivu za zapošljavanje, jedinstvo i otvorenost koji dolazi od mladih u regionu“, napisala je Mogerini na svom blogu.

Prema njenim rečima, u 2016. godini lista bitnih momenata u odnosu EU sa Balkanom je „izuzetno dugačka“ – otvaranja novih poglavlja u pregovorima Srbije, apliciranje BiH za članstvo, prvi Pridruženi savet EU i Kosova.

„Reforme pravosuđa u Albaniji, otvaranje nove faze u putu te zemlje ka EU i privilegija da se obratim u parlamentu u Tirani“, dodala je Mogerini.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je ocenila da je 2016. godina bila veoma teška godina, a da je 2017. godina počela „strašnim terorističkim napadom u Istanbulu“.

„To treba dramatično da nas podseti na posao koji još treba da obavimo – da porazimo terorizam, ali i dovedemo do kraja konflikate u regionu, kojih ima previše, a to je posao koji moramo da uradimo zajedno. Zajednički pokušavajući i gradeći jedinstvo naših zajednica svakog dana i sa našim partnerima počevši sa našim susedima“, navela je ona.

Mogerini je ocenila da godina koja je tek počela neće biti laka, ali da su u 2016. godini postignute neke stvari koje će olakšati ovu. Ona je navela 12 stvari koje će biti smernica za 2017. godinu, a dogodile su se prošle godine.

Kao prvu stvar je navela Bregzit ocenjujući da je nakon referenduma na kom je Velika Britanija glasala za izlazak iz EU, za nju bila vrlo bitna strategija EU nakon toga, koja obuhvata i spoljnu i bezbednosnu politiku Unije.

Ta strategija je predstavljena 28. juna 2016, a u njoj se nalaze buduća putanja EU, potrebe građana, ali najvažnije i ideja o osnaživanju EU.

O migrantskoj krizi, Mogerini je rekla da se i u 2017. mora raditi sa zemljama iz kojih migranti dolaze kako bi se sprečilo krijumčarenje ljudi i sačuvali njihovi životi.

Ona je rekla i da treba nastaviti sa treniranjem lokalnih bezbednosnih snaga.

Jedna od 12 tačaka je i konflikt u Siriji, a Mogerini je navela da će EU ostati vodeći humanitarni donator za Siriju.

Mogerini je pisala i o bezbednosti EU ističući da je neophodna bolja saradnja sa vojnim i civilnim misijama, kao i sa UN i NATO.

O odnosima EU i SAD, visoka predstavnica je rekla da će EU nastaviti da održava odnose i sa novom američkom administracijom.

„Mi smo već u kontaktu sa tranzicionim timom Trampa, a ja se čujem sa budućim potpredsednikom SAD Majkom Pensom“, kazala je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.