U trendu

Bugarska nota Skoplju, sporan spomenik kod Prilepa

SOFIJA – Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protesnu notu otpravniku poslova makedonske ambasade u Sofiji Vladimiru Krstevskom, zbog promene teksta na spomen-ploči ustaniku Veljku Velkovskom-Skočivirčetu i njegovim saborcima u selu Klepač kod Prilepa, saopšteno je iz bugarskog ministarstva spoljnih poslova.

U izveštaju dopisnika agencije MIA se navodi da je direktorka direkcije za jugoistočnu Evropu u bugarskom MSP Vanja Andrejeva uručila notu Krstevskom, u kojoj ga obaveštava da je bugarska diplomatska misija u Skoplju otkrila promenu teksta na ploči ustaniku Skočivirčetu i osmorici njegovih saboraca.

Vlasti u Sofiji tvrde da je promenjen originalni natpis na spomen-ploči bio ispisan na bugarskom jeziku i da su promenjena neka od imena nastradalih ustanika.

Bugarska blokira početak pregovora Severne Makedonije sa EU zbog spora u definisanju nacionalnog idenititeta Makedonaca i zahteva da makedonske vlasti priznaju da su neki od najvećih makedonskih nacionalnih junaka, poput Goce Delčeva, bili zapravo Bugari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.