U trendu

Bugarska: Podnet zahtev za glasanje o poverenju vladi

SOFIJA – Glavna bugarska opoziciona stranka GERB podnela je danas zahtev za glasanje o poverenju vladi premijera Kirila Petkova zbog njene ekonomske politike, a taj potez bi mogao da sruši vladajuću koaliciju nakon samo šest meseci, koliko je provela na vlasti.

Partija desnog centra GERB bivšeg premijera Bojka Borisova optužila je administraciju Petkova da nije preduzela odgovarajuće korake da se suprotstavi rastućoj inflaciji izazvanoj ratom u Ukrajini, navodi Rojters.

Glasanje se očekuje sledeće nedelje.

„Izneli smo predlog za izglasavanje nepoverenja vladi zbog njenog neuspeha u ekonomskoj i fiskalnoj politici“, istakla je Desislava Atanasova, visoka članica GERB-a, prenosi Rojters.

GERB planira da održi razgovore sa svim drugim političkim strankama u parlamentu kako bi podržale taj predlog, dodala je ona.

U Bugarskoj su potrošačke cene povećane za 14,4 odsto u aprilu ove godine, što je maksimum u poslednjih14 godina, a uglavnom je poskupela hrana i energija.

Politička previranja će usporiti reforme u najsiromašnijoj članici EU i mogla bi ugroziti planove za korišćenje fondova EU za oporavak i pridruživanje evro-zoni zacrtane za 2024. godinu, ocenjuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.