Bugarski nacionalisti odali počast pronacističkom generalu

Bugarski ekstremni desničari i nacionalisti okupili su se danas u Sofiji da bi odali počast generalu iz Drugog svetskog rata, poznatom po antisemitskom i pronacističkom delovanju.

Uprkos mrazu, stotine u crno obučenih pristalica Bugarske nacionalne unije okupile su se na centralnom gradskom trgu odakle su planirali da krenu u godišnji „Marš za Lukova“, do nekadašnje kuće generala Hrista Lukova.

Gradonačelnik Sofije zabranio je ovogodišnji marš, ali je dozvolio polaganje venca na kuću. Policija je podelila okupljene u manje grupe i ispratila ih do odredišta, gde su položili venac i cveće i odali poštu Lukovu upaljenim bakljama.

Ranije danas je nekoliko desetina antifašističkih aktivista protestovalo zbog nacionalističkog okupljanja, uzvikujući „Bez nacista na našim ulicama“ i druge parole. Veliki broj policajaca sprečio je da se dve grupe sukobe.

Neonacisti i drugi desničarski ekstremisti skoro dve decenije organizuju skupove u čast Lukova, simpatizera Nemačke tokom Drugog svetskog rata kog su pripadnici pokreta otpora ubili 13. februara 1943. godine.

General Lukov je bio ministar rata od 1935. do 1938, a od 1932. do 1943. je predvodio pronacističku organizaciju Uniju bugarskih legija.

Savremeni nacionalisti negiraju da je Lukov bio antisemita i fašista kao i da sami promovišu neofašizam. Oni tvrde da se potomci Lukovljevih ubica boje njihovog godišnjeg marša.

Marš svake godine naidje na žestoku osudu boraca za ljudska prava, političkih stranaka i stranih ambasada. Vlasti Sofije su više puta zabranjivale to okupljanje, ali organizatori svaki put uspevaju da zabranu obore na sudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.