U trendu

Bušati: Stereotipi su tu, ali i volja za bolje odnose

TIRANA – Postoje pozitivne tendencije i volja da se prevaziđu negativni stereotipi u odnosima između Srba i Albanaca, porucio je danas u Tirani ministar spoljnih poslova Albanija Ditmir Bušati, dodavši da će normalizacija odnosa između Srbije i Kosova otvoriti put za stabilnost regiona.

„Odnosi Srba i Albanaca mogu biti normalni odnosi, koji se progresivno razvijaju, sa usponima i padovima, i incidentima poput onih na fudbalskoj utakmici. Ali oni se dinamično razvijaju i imaju veliki neistraženi potencijal“, rekao je Bušati. Šef albanske diplomate učestvovao je na panel diskusiji u okviru šireg projekta „Srbi i Albanci-kuda dalje?“ koji realizuje novinska agencija Tanjug u saradnji sa albanskom agencijom ATA.

On je primetio da postoje signali i volja da se prevaziđu stvari iz prošlosti.
„Ali tesko je ignorisati slona u prostoriji, a taj slon je Kosovo. Mišljenje Albanije je da je proces normalizacija težak, ali da se uz posredovanje EU razvija. Verujemo u dijalog i kompromis jer jedino će to dovesti do vise stabilnosti u regionu ali i vise investicija“, istakao je on.

Prema njegovim recima, proces pomirenja je bolan i jedan širi proces i ne sme biti ostavljen po strani i prepušten zaboravu.

Stereotipi su tu, negativni su, napomenuo je on, pozvavši se i na rezultate istraživanja koje je za potrebe Tanjug uradio Faktor plus.

Jedno od važnih pitanja u odnosima između Srbije i Albanije jeste i pitanje manjina – srpske u oblasti Skadra i albanske u, kako kaze, Preševskoj dolini.

Bušati kaze da su preduzeti koraci u cilju unapređenja položaja srpske manjine u okviru Zakona koji tretira to pitanje, dok kad je reč o albanskoj manjini u Srbiji ističe da treba vise uraditi na njihovom ekonomskom razvoju i suzbijanju, kako navodi, diskriminacije.

Bušati je rekao da je to i obaveza koju Srbija ima na putu ka EU.

On se istovremeno i na to da je na putu ka EU važno usaglašavanje politika, uključujući bezbednosnu, bez obzira na opredeljenje Srbije po pitanju NATO, sto je, kako kaze, potvrđeno i u razgovorima predsednika Srbije i Rusije juce.
„Naš zadatak je da se transformišemo od suseda u prošlosti u istinske susede“, smatra Bušati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.