CG: Država aminuje crkvu i parohijski dom kod Ostrva cveća

PODGORICA – Glavni crnogorski državni arhitekta Ministarstva održivog razvoja Dragan Vuković dao je saglasnost Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na idejno rešenje za izgradnju Hrama Svetog Sergija i Vakha i parohijskog doma na lokalitetu Brda, u blizini Ostrva cveća u Tivtu.

„Daje se saglasnost na idejno rešenje za izgradnju Hrama Svetog Sergija i Vakha na parceli u katastarskoj opštini Đuraševići u zahvatu Državne studije lokacije (DSL) ‘Kaladrovo – Ostrvo cjeća – Brdišta“, navodi se u rešenju koje je potpisao Vuković, prenosi portal Vijesti.

Kako se navodi, saglasnost se izdaje na osnovu Državnih smernica razvoja arhitekture.

Idejnim rešenjem predviđena je gradnja crkve od oko 80 kvadrata i parohijskog doma od 109 metara kvadratnih.

„Na predmetnoj lokaciji je predviđeno osam parking mesta uz parohijski dom. Na osnovu projektnog zadatka, na lokaciji su planirani crkva, parohijski dom, nadsrtešnica sa klupama kao mesto za susret vernika i kratki predah i prostor za paljenje sveća“, piše u odobrenom idejnom rešenju.

Crkva je, kako se ističe, dizajnirana po uzoru na kamene primorske crkve, sa oltarskom apsidom na istočnoj strani i ulaznim pročeljem na zapadnoj, sa zvonikom „na preslicu“ za tri zvona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.