CG: Ministarstvo – zabrinjavajuće vršnjačko nasilje u Baru

BAR – Crnogorsko Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta izrazilo je danas zabrinutost zbog najnovijeg slučaja vršnjačkog nasilja u Baru, koji se dogodio van školskog okruženja.

Ministarstvo je apelovalo na sve društvene aktere, posebno decu, roditelje i škole, da koriste sve dostupne mehanizme za prevenciju, prijavu i suzbijanje ove društvene pojave, prenosi RTCG.

Napominje da je vršnjacko nasilje višestruk problem koji je, kako navodi, potrebno sagledati sa psihološkog, sociološkog i pedagoškog aspekta.

„Svaka pojava nasilja među decom ili nad decom, bilo u školskom okruženju ili van njega, poražavajuća je, kako za celo društvo, tako i za ministarstvo koje u svom fokusu ima obrazovanje dece i stvaranje sigurnog i podsticajnog okruženja“, navode u saopštenju.

Iz ministarstva poručuju da je na ovom polju poslednjih godina mnogo učinjeno, ali napominju da će Crna Gora, kao društvo, morati da još radi na tome da svi koji su uključeni u ovaj proces uzmu aktivnu ulogu i deo svoje odgovornosti, počev od roditelja, škole, medija, same dece, pa do nadležnih institucija.

Ministarstvo napominje da je otvorena linija za prijavu nasilja u školama i da je formiran nacionalni tim za praćenje pojave vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i školski timovi za bezbednost u svim školama.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak, na kojem se vidi kako maloletnici tuku svog vršnjaka u Baru.

Snimak je napravila nepoznata osoba telefonom, a na njemu se vidi da dečak, kojeg najviše udara i šutira jedan od maloletnika, ne pruža otpor, dok za to vreme okupljeni posmatraju i ne preduzimaju ništa da zaustave nasilje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.