U trendu

CG: Na jedrilici otkriveno oko 50 migranata

PODGORICA – Na jedrilici Posejdon, koja je plovila pod švedskom zastavom, otkriveno je oko 50 migranta koji su se iz crnogorskih teritorijalnih voda zaputili ka Italiji, a brod je u pratnji dva plovila priveden u luku Bar.

Operateri Regionalnog komandnog centra (RČ) Jug primetili su u sredu između 19.30 i 20 sati isplovljavanje nepoznatog plovila iz uvale Trsteno kod Budve, koje se potom uputilo ka otvorenom moru, zbog čega je Nacionalni komandni centar zatražio vanredno angažovanje osmatračkog helikoptera Frontex-a, prenosi RTCG.

Kako se navodi, jedrilica je u 20.55 prešla granicu Crne Gore i uputila se u pravcu Italije, da bi oko jedan sat posle ponoći osmatrački helikopter stigao na dobijenu GPS lokaciju i uočio jedrilicu „Poseidon“, dužine oko 12 metara, pod švedskom zastavom.

U tom trenutku, na krmi su se nalazile četiri osobe, a termovizijskim osmatračkim senzorom detektovana je velika količina toplote u potpalublju plovila, što je, navodi se, ukazivalo na prisustvo većeg broja ljudi.

„Nakon duge potere u ekonomskoj zoni oba plovila su oko 4.45 sati na otvorenom moru zaustavila predmetnu jedrilicu i utvrdila da se na istoj nalazi oko 50 migranata. U toku je privođenje jedrilice u pratnji 2 plovila ka Luci Bar“, rečeno je u crnogorskoj policiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.