U trendu

CG: Srpskoj crkvi biće naloženo da ukloni krstionicu na vodi

Građevinsko-urbanistička inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma bila je u utorak na Ostrvu cveća i konstatovala da su tamo u toku građevinski radovi, mimo planskih dokumenata, što znači da će investitoru biti naloženo da ukloni bespravno sagrađeni objekat, rečeno je iz ovog resora za podgoričku Pobjedu.

Naveli su da su “preduzete mere i radnje iz nadležnosti inspekcije, odnosno pozvan je investitor da u petak da izjašnjenje na zapisnik shodno UP-u”.

Kako predmetni objekat nije predviđen planskim dokumentom, nakon izjašnjenja investitora, inspektor će dati rok investitoru da sam ukloni bespravni objekat.

“Ukoliko to investitor sam ne uradi izvršenje će se obaviti preko trećih lica”, navode u MORT-u.

Srpska pravoslavna crkva gradi u Tivtu, na Miholjskoj prevlaci poznatijoj kao Ostrvo cveća, krstionicu na vodi, ali prethodno Javno preduzeće Morsko dobro o tome obavestilo Ministarstvo održivog razvoja.

Iz Morskog dobra su rim povodom saopštili da su njihovi kontrolori redovnim obilaskom zapazili sporni objekat, te su odmah uputili dopis resoru Pavla Radulovića. Napravili su službenu zabelešku i zatražili odgovor da li se gradnja izvodi u skladu sa zakonom, odnosno da li za objekat postoji građevinska dozvola.

Kontrolori su konstatovali na zapadnom delu ostrva radove, odnosno sanaciju postojeće ponte i gradnju krstionice, te i da se gradi druga ponta veličine 15×5.

Pobjeda je pitanja poslala i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali odgovore nijesu dobili.

“Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta gradi krstionicu na moru otvorenog (terasastog) tipa i tu nema ništa sporno”, rekao je pre nekoliko dana sekretar obnove Manastira Miholjska Prevlaka sveštenik Miailo Backović.

On tvrdi da su u komunikaciji sa Morskim dobrom, čija je to zona nadležnosti.

“Riječ je o ponti – nekoj vrsti terase otvorenog tipa i ne bi trebalo da bude problema”, rekao je tim povodom sveštenik Backović.

Backović je ukazao da se na Crnogorskom primorju, na pontama, grade i objekti zatvorenog tipa “pa nije do sada bilo nekih problema”.

“Nadam se da neće biti problema zbog krstionice na moru”, dodao je on.

Ovo nije prvi put da crnogorske vlasti objekte srpske pravoslavne crkve smatraju spornim, i nalažu njihovo rušenje.

Predsednik Vlade Duško Marković ranije je najavio da će uklanjanje objekata na Rumiji postavljenog još 2005. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.