U trendu

CIK BIH: Posle ponovnog brojanja Dodik ima najviše glasova za predsednka RS

Predsednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović izjavio je danas da je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i posle ponovnog kontrolnog brojanja glasova sa izbora 2. oktobra imma najviše glasova za predsednika Republike Srpske.

Ivan Begić osvojio najviše glasova iz reda hrvatskog naroda, dok je Ćamil Duraković osvojio najviše iz reda bošnjačkog naroda i oni će biti potpredsednici Republike Srpske.

Pet članova Centralne izborne komiisije BiH (CIK BiH) podržalo je Izveštaj Glavnog centra izbora za brojanje o kontrolnom brojanu za predsednika RS, dok je članica CIK BIH Vanja Prutina Bjelica glasala protiv tog izveštaja.

Prutina Bjelica je navela da je nezadovoljna jer su prilikom kontrolnog brojanja glasova utvrdjene izborne nepravilnosti, te je neprihvatljivo da se od CIK-a očekuje da uprkos tome prihvati izveštaj.

Čaln izborne komisije Željko Bakalar izjavio je da su u kontrolnom brojanju postojale velike razlike u glasovima u odnosu na prvobitne rezultate.

Direktor Glavnog centra za brojanje je izjavio da je tokom pronovnog kontrolnog brojanja uočen niz nepravilnosti. Naveo je da nisu dostavljenje 62 vreće s glasovima, kao ni 23 izvoda iz Centralnog biračkog mesta, da je bilo hiljade slučajeva pomoći drugim osobama, da su pocepane vreće, a bilo je i raznih drugih izbornih nepravilnosti.

Rekao je i da je bilo 38.018 nevažećih glasačkih listića, da su nadjeni falsifikovani listići, o čemu je obavešteno Tužilaštvo BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar