U trendu

CIK BIH: Posle ponovnog brojanja Dodik ima najviĆĄe glasova za predsednka RS

Predsednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović izjavio je danas da je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i posle ponovnog kontrolnog brojanja glasova sa izbora 2. oktobra imma najviơe glasova za predsednika Republike Srpske.

Ivan Begić osvojio najviơe glasova iz reda hrvatskog naroda, dok je Ćamil Duraković osvojio najviơe iz reda boơnjačkog naroda i oni će biti potpredsednici Republike Srpske.

Pet članova Centralne izborne komiisije BiH (CIK BiH) podrĆŸalo je IzveĆĄtaj Glavnog centra izbora za brojanje o kontrolnom brojanu za predsednika RS, dok je članica CIK BIH Vanja Prutina Bjelica glasala protiv tog izveĆĄtaja.

Prutina Bjelica je navela da je nezadovoljna jer su prilikom kontrolnog brojanja glasova utvrdjene izborne nepravilnosti, te je neprihvatljivo da se od CIK-a očekuje da uprkos tome prihvati izveơtaj.

Čaln izborne komisije Ćœeljko Bakalar izjavio je da su u kontrolnom brojanju postojale velike razlike u glasovima u odnosu na prvobitne rezultate.

Direktor Glavnog centra za brojanje je izjavio da je tokom pronovnog kontrolnog brojanja uočen niz nepravilnosti. Naveo je da nisu dostavljenje 62 vreće s glasovima, kao ni 23 izvoda iz Centralnog biračkog mesta, da je bilo hiljade slučajeva pomoći drugim osobama, da su pocepane vreće, a bilo je i raznih drugih izbornih nepravilnosti.

Rekao je i da je bilo 38.018 nevaĆŸećih glasačkih listića, da su nadjeni falsifikovani listići, o čemu je obaveĆĄteno TuĆŸilaĆĄtvo BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.