Cipras obećava vraćanje novca, Micotakis velike promene

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je građane Grčke da u nedelju na izborima za Evropski parlament i lokalnim izborima „zatvore put onim snagama koje ne oklevaju da podelje ljude“, prenosi grčki list Katimerini.

Komentarišući Prespanski sporazum postignut sa Severnom Makedonijom prošle godine, Cipras je rekao da su ranije Solun i severna grčka oblast Makedonija korišćeni „za eksperiment nacionalne podele“, koji će, međutim, kako je istakao, u nedelju propasti.

Navodeći rezultate svoje vlade, on je rekao da će kako grčka ekonomija raste, tako Grci okusiti plodove svog rada.

Povodom bonusa koji su nedavno dobili grčki penzioneri, Cipras je rekao da „to nisu mali pokloni i bonusi“, već novac koji se vraća onima koji su pretrpeli štetu u desetogodišnjoj ekonomskoj krizi.

Cipras je pozvao na jedinstvo kako bi se očuvalo ono što je aktuelna vlada do sada postigla i kako bi se sprečio „pokušaj da se vrati stari status kvo“.

U međuvremenu, lider najveće opozicione stranke u Grčkoj, konzervatine Nove demokratije, Kirijakos Micotakis pozvao je građane da glasaju na izborima u nedelje jer su oni prilika da iskažu svoje nezadovoljstvo četvorogodišnjom vladavinom ciprasove Sirize.

„Ovog puta glasanje na evropskim izborima nosi mnogo veću težinu. Prvi put nakon četiri godine ljudi će odgovoriti na sve što su pretrpeli u protekle četiri godine, na strah, nesigurnost, Prespanski sporazum“, istakao je Micotakis.

On je ocenio da će za četiri dana Grčka odbaciti Sirizu i otvoriti novi početak, i istakao da će ujediniti sve Grke i pokrenuti velike političke promene.

Micotakis je ponovio svoja obećanja da će obnoviti grčku ekonomiju, uključujući smanjenje poreza za preduzeća na 20 odsto sa sadašnjih 28, smanjiti PDV na 11 odsto i smanjiti jedinstveni porez na imovinu za 30 odsto za svako domaćinstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.