U trendu

Cipras: Sankcije za Ankaru zbog bušotina oko Kipra

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je „da ukoliko se potvrde sumnje da je Turska napravila bušotine za prirodan gas u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, tada EU treba da usvoji sankcije protiv Ankare“, prenosi portal a1on.

Cipras je poručio Grcima da „treba da se osećaju bezbedno“.

On je istakao da „turska provokacija i kršenje međunarodnog prava od strane Ankare ne pokazuje snagu, već slabost“, dodavši da Grčka ima snažnu poziciju, ali i veću ulogu na međunarodnom nivou nakon „velikog i smelog istorijskog koraka u rešavanja dugogodišnjeg spora sa severnim susedom“.

Grčki premijer je razgovarao i sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasiadisom povodom zajedničkih koordinisanih aktivnosti.

„Čak i da se usvoje sankcije protiv Turske, ako se potvrdi da postoje bušotine za prirodan gas u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, onaj ko krši suverena prava Republike Kipra, koja je država-članica EU, suočiće se sa posledicama“, rekao je Cipras.

Prema grčkim vladinim izvorima, tokom jučerašnjeg vanrednog sastanka grčkog Saveta za spoljne poslove i odbranu bili su određeni diplomatski koraci u koordinaciji sa Kiprom.

Tokom današnjeg sastanka Saveta za spoljne poslove EU, šef grčke diplomatije Jorgos Katrugalos zajedno sa svojim kiparskim kolegom, kako su javili iz grčkog MSP, obavestili su druge ministre zemalja-članica EU o „nelegalnim aktivnosti Turske koje eskaliraju u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i zahtevali su neophodnu podršku EU“.

(Tanjug)

Napišite komentar