U trendu

Crna Gora i Hrvatska uvode kovid potvrde: Gde su obavezne i od kada

Vlada Crne Gore usvojila je nove epidemiološke mere koje stupaju na snagu od sutra i važiće do 8. oktobra, pa će ubuduće Nacionalna digitalna kovid potvrda biti potrebna ne samo za tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, već i za ulazak u prodavnice prehrambene robe. Hrvatska od 1. oktobra uvodi kovid potvrde za zaposlene u zdravstvu.

Od 9. oktobra Nacionalna digitalna kovid potvrda biće neophodna za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od 1.000 i više kvadratnih metara, navode Vijesti.

Od sutra potvrda je potrebna za poslovne centre i poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta, kao i za objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 kvadratnih metara.

Nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje se odmah posle primanja druge doze vakcine i od toga trenutka će biti validna.

Vlasnici, korisnici i upravljači tih objekata dužni su da kontrolišu i odrede odgovornu osobu za poštovanje tih mera.

Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde, ograničava se na 50 i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti poseduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Nacionalna digitalna kovid potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava jedan od propisanih uslova: da je potpuno vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije, da osoba poseduje negativan PCR test na kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana, ili da poseduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Hrvatska: Bez kovid potvrde nema dolaska na posao, a ni plate

Hrvatska od 1. oktobra uvodi kovid potvrde za zdravstvene radnike, uslovi za dobijanje je da je osoba prebolela zarazu, da je testirana ili da je vakcinisana.

To je na konferenciji za novinare saopštio ministar zdravlja Vili Beroš i istakao da potvrde moraju da imaju svi medicinski radnici, ali i svi nemedicinski koji ulaze u bolnički krug, radi obavljanja neke druge delatnosti.

Testiranje je, kazao je, planiramo dva puta nedeljno i ona će biti besplatna, ali ne zauvek.

„Ako neko ne želi da se testira neće moći da bude na poslu i to će biti upisano u evidenciju radnog vremena i za taj izostanak neće dobiti nadoknadu“, rekao je Beroš i upozorio da će taj neko u tom slučaju napraviti problem, jer će biti potrebno obezbediti za njega zamenu.

Izostanak s posla iz tih razloga tretiraće se prema zakonu i za vreme izostanka neće dobiti zaradu.

„Bitnije je naglasiti da je čitav postupak oko kovid potvrda usmeren prema sigurnost. To nema cenu“, rekao je Beroš.
Ponovio je da će potvrde morati da imaju i nezdravstveni radnici koji u bolnički krug ulaze kao serviseri, dostavljači, pekari…

Istakao je da su najslabija karika oni koji se testiraju, jer i preboleli zarazu i vakcinisani imaju neki imunitet.

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak je novinarima rekao da se još ne razmišlja o uvođenju kovid potvrda u sistem školstva.

„Imamo nešto veći broj osoba iz škola zaraženih. Svega 20 posto su školska deca. Ja ne bih rekao da su škole izvor zaraze. Što se tiče kovid potvrda u školskom sistemu, u ovom trenutku ne razmišljamo, niti planiramo, ali jasno je da je takva mogućnost uvek otvorena“, kazao je Capak

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)