U trendu

Crna Gora i Kosovo u Beču potpisali sporazum o razgraničenju

Crna Gora i Kosovo potpisali su danas u Beču sporazum o razgraničenju. 

Dokument, kojim se formalno povlači linija razgraničenja potpisali su ministri inostranih poslova Crne Gore i Kosova Igor Lukšić i Hašim Tači, kao i ministri unutrašnjih poslova Raško Konjević i Skender Hiseni. 

Potpisivanju sporazuma u Ministarstvu inostranih poslova Austrije u Beču prisustvovali su predsednici Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Vlade Kosova Isa Mustafa i austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc. 

Granica između Crne Gore i Kosova je ista koja je utvrđena ustavom nekadašnje SFRJ iz 1974. godine i duga je 80 kilometara. 

Crnogorski ministar inostranih poslova Igor Lukšić ocenio je posle potpisivanja sporazuma sa Kosovom da taj akt neće poremetiti odnose Podgorice i Beograda. 

Lukšić je ocenio da će razgraničenje olakšati život stanovništva u pograničnim područjima i izrazio očekivanje da će ga uskoro ratifikovati parlamenti dve države.

Potpisivanje je za prištinske medije potvrdio i savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova, Ardian Arifaj, koji je rekao da je sporazum potpisan na marginama Bečkog samita. „Mogu da potvrdim da je demarkacija potpisana i da je na snazi“, rekao je Arifaj.

Demarkacija je juče i danas izazvala proteste građana iz opštine Peć, koji smatraju da je tim sporazumom Kosovu oduzeto nekoliko desetina hiljada hektara zemljišta.

Crna Gora je danas u Beču potpisala i sporazum o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), prvi takav akt među državama bivše Jugoslavije.

U Beču je danas počela dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu, kao nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel.

Konferencija će biti u znaku Zapadnog Balkana, a prvi događaj vezan za region je potpisivanje sporazuma o razgraničenju Crne Gore i BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.