Crna Gora kupuje američka lako-oklopna vozila

PODGORICA – Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale su ugovor o nabavci lako oklopnih patrolnih vozila američke firme „Oškoša“.

To su ozvaničili ministar odbrane Predrag Bošković i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, a vlade SAD i Crne Gore sklopile su ugovor na iznos od 36.165.105 dolara za 67 vozila, prenosi CdM.

Pored visokog stepena balističke zaštite, vozila poseduju i visok stepen prohodnosti u savladavanju različitih konfiguracija terena, vodenih i drugih prepreka u ekstremnim vremenskim prilikama, a prvi kontingent vozila stići će u Crnu Goru 2020. godine.

Bošković je poručio da je nabavka lako oklopljenih vozila značajna za Vojsku Crne Gore, te je prva takva u poslednjih 40 godina.

„Ovom nabavkom pripadnici VCG imaće mogućnost da na najbolji način iskažu svoj kvalitet i potencijal, s obzirom na to da će dve pešadijske čete biti opremljene najmodernijim sredstvima protiv oklopne zaštite, koja će omogućiti, ne samo zaštitu, već mobilnost i kretanje naših jedinica”, istakao je Bošković.

Sa SAD dogovorili smo i donaciju vrednu osam miliona evra za sajber koji je veoma važan za Crnu Goru i Vojsku, naveo je Bošković.

Ambasadorka Rajzing Rajnke je kazala da je potpisivanje ugovora o nabavci lako oklopnih vozila dokaz dugogodišnjeg partnerstva dve zemlje, koje su udružene u mnogim misijama i vežbama NATO Alijanse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.