U trendu

Crnadak: Glavna tema SAD ostaje Kosovo

PRAG – Ministar spoljnih poslova BiH u tehničkom mandatu, Igor Crnadak, koji je učestvovao na bledskom strateškom forumu „Izvori (ne)stabilnosti“, gde se sastao sa američkim izaslanikom za Balkan, Metju Palmerom, izjavio je da misli da će SAD biti vrlo aktivne u BiH, ali da glavna tema ostaje Kosovo.

Za Palmera je kazao da je čovek s velikom energijom, dobar poznavalac odnosa na Balkanu, dobro govori srpski jezik i predan je svom poslu.

„Ali mislim da moramo biti svesni da nećemo biti glavni prioritet. Glavna tema ostaje Kosovo i kako će se sve dalje odvijati s nastavkom dijaloga u kontekstu izbora koji će uslediti na Kosovu i iduće godine u Beogradu, odnosno Srbiji. Ali, sigurno je da će biti prisutni i sigurno je da ćemo im i mi biti u fokusu u narednom periodu“, rekao je Crnadak u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Na konstataciju da se Palmer na Bledu sastao sa potpredsednikom srpske vlade i šefom dipomatije, Ivicom Dačićem, i bivšim kososkim ministrom spoljnih poslova, Bedžetom Pacolijem, i pitanje da li njegovo imenovanje ima uticaj na promenu praktične američke politike na Zapadnom Balkanu, Crnadak kaže da ne očekuje da njegovo imenovanje donese zaokret u politici, ali očekuje jedan zaokret u dinamici.

„Sigurno je da ćemo imati jedan jači tempo, jednu veću presiju, u pozitivnom smislu, da se otvoreni problemi rešavaju i u tom kontekstu mislim da je to nešto što treba pozdraviti“, rekao je šef bosanskohercegovačke diplomatije.

Veruje, kaže, da je jedna od pozadina te ideje da Palmer bude specijalni izaslanik za Balkan upravo da se osnaži njihov uticaj na ovim prostorima.

„Ono što smo slušali ovde poslednjih meseci pa možda i godinu dana je da Amerika želi da na vrlo jasan način pokaže da nije izgubila interes za region i da će ostati tu veoma prisutna. Mislim da to potvrdu dobija Palmerovim imenovanjem i da će se raditi na dnevnom osnovu da se stvari ovde rešavaju i pomeraju napred“, kazao je Crnadak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.