U trendu

Crnogorska vlada podnela zahtev za skraćenje mandata skupštini

Vlada Crne Gore dostavila je skupštini predlog odluke o skraćenju mandata parlamenta.

Vlada predlaže da se sednica održi 4. februara u 10 sati.

Poslanici koalicije Crno na bijelo, čiji je lider Dritan Abazović i opozicionih partija tražili su za isti dan takodje sednicu na čijem bi dnevnom redu bilo glasanje o poverenju vladi Zdravka Krivokapića.

„Nakon jasno iskazane namere da URA, DPS i njegovi sateliti, na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrešenje najteže političke krize u novijoj istoriji, koju su nam priredili „avangardni hazarderi“, napisao je predsednik vlade Zdravko Krivokapić tim povodom na svom Tviter nalogu.

Po Ustavu Crne Gore, skupštini može prestati mandat pre vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na predlog predsednika Crne Gore, vlade ili najmanje 25 poslanika.

Odluka o skraćenju mandata donosi se većinom glasova svih poslanika.

U članu 84. Ustava piše da mandat skupštine traje četiri godine. Skupštini može prestati mandat pre vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata skupštine.

Ako mandat skupštine ističe za vreme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje.

Međutim, u članu 92 Ustava Crne Gore navodi se kada se skupština ne može raspustiti.

Skupština se ne može raspustiti za vreme ratnog ili vanrednog stanja, ako je pokrenut postupak glasanja o nepoverenju vladi, kao ni u prva tri meseca od konstituisanja i tri meseca prije isteka mandata, navedeno je u Ustavu.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.