U trendu

Crnogorske partije dogovorile se da predlože Lekića za mandatara

 Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić saopštio je danas da su stranke pobednice izbora 2020 godine – DF, Demokratska Crna Gora i Gradjanski pokret URA dogovorile da formiraju novu vladu i za mandatara kandidovali Miodraga Lekića.

„Svi su ga danas podržali i svi se dogovorili da obaveste predsednika Crne Gore da da mandat Lekiću“, rekao je Mandić i dodao da će do ponoći Milo Djukanović biti obavešten da je Lekić mandatar.

Rok da predsednik Crne Gore saopšti ime mandatara za sastav nove vlade, na predlog 41 poslanika, ističe danas.

Buduća vlada će, kako je rekao Mandić, biti sastavljena po paritetnom sistemu. Jednu polovinu činiće GP URA, CIVIS, SNP i eventualno predstvanici nacionalnih manjina, a u drugoj polovinu će biti DF, Demokrate.

Na sastanku, medjutim, potpis na dokument nisu stavili Socijalistička narodna partija (SNP) (na izborima bila deo koalicije okuljenje oko DF-a) i URA.

Generalni sekretar URA Mileta Radovanić kazao je da Predsedništvo te partije nije dalo saglasnost da njihovi poslanici potpišu bilo kakav dokument „dok sve nije dogovoreno“.

On je kazao da je suština da 41 od 81 poslanika podržava Miodraga Lekića za mandatara i da predsednik Crne Gore Milo Djukanović treba da mu da mandat.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović naveo je da nemaju dovoljan broj potpisa za predlog Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade, ali da imaju „verbalnu podršku“.

Predloženi mandatar za sastav nove vlade Miodrag Lekić rekao je da je danas napravljen jedini veliki korak u političkom sistemu Crne Gore.

Omogućeno je, prema njegovim rečima, da se konstituiše vlada na bazi izborne volje.

Ustavom nije predvidjeno šta se dešava ako mandatar ne bude predložen, ali izvesno je da bi to vodilo vanrednim izborima koji mogu biti raspisani samo ako se skupština raspusti ili joj se skrati mandat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar