U trendu

Crnogorski pokret: Srbija treba da nadoknadi štetu Crnoj Gori zbog 1918.

Crnogorski pokret je večeras predstavio inicijativu kojom od crnogorskih i srpskih vlasti traži da osnuju komisiju koja će se baviti „obračunom i nadoknadom štete“ Crnoj Gori izazvane „neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svetskom ratu i aneksijom (Crne Gore) 1918. godine“.

Inicijativu će uputiti predsednicima država, vlada i skupština Crne Gore i Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, i Matici srpskoj.

„Naša zemlja, naslednica oštećene kraljevine, potonje Socijalističke Republike Crne Gore, takvom dokumentu treba da da snagu državnog akta i zatraži naplatu i nadoknadu obračunatih šteta od države Srbije, naslednice onih adresa u Srbiji, koje su ih i uzrokovale. Od države Srbije očekujemo da članstvom u takvoj komisiji da doprinos utvrđivanju njenih razmera i ukupnog iznosa“, piše u tekstu Crnogorskog pokreta koji predlaže i potpisivanje memoranduma o šteti.

Izmedju ostalog traže donošenje zakona koji zabranjuje veličanje datuma i događaja iz crnogorske prošlosti i lica povezanih s njima, za koje se „vezuje slom državne nezavisnosti i saradnja s okupatorima“, i da se „izvrši prenos zemnih ostataka članova dinastije Petrović“ iz inostranstva na Cetinje.

Na skupu održanom večeras u Podgorici, jedan od osnivača Crnogorskog pokreta, Slobodan Jovanović je kazao da su ljudi s nedavnog skupa u Budvi „pokazali bedu tog skupa“, i neutemeljenost takvih okupljanja. Kazao je da je Crna Gora zemlja svih građana, ali da nije srpska zemlja.

Kako se čulo na skupu, potrebno je političko pomirenje Crne Gore i Srbije, „ali dok Srbi negiraju crnogorsku državu, dok svetosavci smatraju da je Crna Gora srpska zemlja, jednostavno nije moguć ni razgovor“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.