U trendu

Čubrilović: Srpska ima mehanizme zaštite od majorizacije

BANJALUKA – Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da Srpska ima ustavne mehanizme da se zaštiti od majorizacije u BiH, ali da je problem u tome što se Ustav BiH zanemaruje i zloupotrebljava, što se često promoviše zakon sile, a ne sila zakona i argumenata.

On je naveo da ne bi bilo problema kada bi se ustavni mehanizmi poštovali i primjenjivali i ukazao na problem što se izabranim predstavnicima iz Republike Srpske ne dozvoljava da preuzmu pozicije na nivou zajedničkih organa BiH, ističući da misli konkretno na Savet ministara.

„Političko Sarajevo teško prihvata pravo Republike Srpske da na nivou BiH ima svoje legitimne predstavnike, što je potpuno neprihvatljivo i štetno za sve. Ovo je i pitanje primene Ustava, Izbornog zakona i drugih akata. Dakle, kako legitimiteta, tako i legaliteta“, istakao je Čubrilović za list Slovo iz Kičinera u Kanadi.

On je naglasio da Republika Srpska ima spreman odgovor ukoliko se ucene iz Sarajeva nastave, a to je poštovanje Ustava BiH, Ustava Republike Srpske, ali i razvoj i jačanje institucija Srpske, privrednog života, kao i podizanje standarda svih građana, prenosi RTRS.

Čubrilović je istakao da Republika Srpska ostaje privržena izvornom Dejtonskom sporazumu i da njene institucije i narod neće prihvatiti ništa što bi narušilo ustavna prava i položaj Srpske.

„Republika Srpska je danas entitet unutar dejtonski uređene BiH. Niko normalan i odgovoran danas ne može da osporava njeno postojanje, iako je takvih pokušaja u prošlosti bilo. Za razliku od stanja odmah posle rata, u kojem je Republika Srpska bila opterećena nerešenim pitanjima izbeglica i raseljenih lica, uništene privrede i većeg dela infrastrukture, danas je stanje značajno bolje i u svim segmentima života prilično stabilno“, rekao je Čubrilović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.