U trendu

Da li oni odlučuju izbore: Evo gde će 65.000 Hrvata biti u nedelju

Kako god protekao drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj, sigurno je da će baza potencijalnih glasova 5. januara biti manja za najmanje 65.000 građana koliko će ih, prema procenama koje je „Jutarnji list“ dobio iz hrvatske turističke industrije, dočekati dan izbora van zemlje, u nekim od evropskih skijališta.

To je brojka do koje je hrvatski dnevnik došao uz pomoć turističkih agencija i putničkih udruženja, koje su, na temelju informacija o prodaji aranžmana i iskustava iz dosadašnjih skijaških sezona, izračunale koliko bi potencijalnih glasova moglo propasti zbog apstinencije onog dela glasača koji će biti na odmoru van Hrvatske.

U prvoj skijaškoj sedmici na skijanje bi moglo otići oko 110.000 građana, što je baza od 70.000 do 80.000 osoba sa pravom glasa, s obzirom na to da trećina otpada na decu i maloletnike koji nemaju pravo glasa.

Može se očekivati da će neznatan broj „skijaša“ u nedelju svejedno pristupiti izborima: prema podacima Ministarstva uprave i Državnog izbornog povereništva, do zakonom propisanog roka za glasanje u inostranstvu, uz pomoć potvrde, prijavilo se 5.095 birača koji će u to vreme boraviti izvan Hrvatske.

Najgrubljom računicom, oduzimanjem ovih 5.000 glasača sa potvrdama za glasanje u inostranstvu od procenjenih 70.000 „skijaša“, došli bismo tako do približno 65.000 otpalih glasova zbog godišnjih odmora.

List podseća da je u drugom krugu predsedničkih izbora koji je održan u januaru 2015, prema statistici Ministarstva uprave, broj birača sa prebivalištem u Hrvatskoj koji su izvadili potvrde kako bi u vreme izbora glasali u inostranstvu bio je sličan današnjoj brojci.

Tačnije, potvrdu je tada izvadilo 4.876, dakle 219 manje nego danas.

Stoga nije neobično što SDP-ov kandidat za predsednika Zoran Milanović od samog početka kampanje Vladi i premijeru Plenkoviću javno zamera što će drugi krug izbora pasti baš na prvi skijaški vikend.

U njegovom timu očito su procenili da bi im u slučaju tesne bitke i taj korpus birača mogao biti izuzetno važan.

SDP je kao deo predizborne strategije imao i uporno naglašavanje da je termin drugog kruga izbora problematičan.

Sam Milanović je nekoliko puta izjavio da je HDZ drugi krug izbora namerno tempirao u vreme kad Hrvati odlaze na skijanje, vodeći se uobičajenom pretpostavkom da najveći deo skijaškog biračkog tela naginje levo pa njihova odsutnost u drugom krugu izbora najviše odgovara upravo kandidatkinji sa podrškom HDZ-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.