U trendu

Daleko od idile: U plitvičkoj vodi fekalije, deterdženti, pesticidi…

Nakon višemesečnog upozorenja hrvatskih veterana i poslanik Život zida u Hrvatskom saboru Branimir Bunjac upozorio je da postoji ozbiljna pretnja da Plitvička jezera postanu močvara s obzirom na to da su pod stalnim uticajem zagađenja.

Zagrebački Večernji list piše da tom Nacionalnom parku preti nepopravljiva šteta usled prekomjerne gradnje i ispuštanja septičkih jama u prirodu.

Bunjac je, naime, javnosti predočio nalaze Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, koje je na zahtev DORH-a 19. jula uzelo uzorke na tri ispusta u Plitvica Selu, na izvoru Velikog slapa i u potoku Plitvice.

„Tražio sam pomoć jednog doktora hemije i još nekih stručnjaka, koji iz tih nalaza iščitavaju da se plitvičko podzemlje i, dakako, tamošnje vode naveliko zagađuju fekalijama i drugim otpadnim vodama, veštačkim đubrivom, raznim deterdžentima i pesticidima“, rekao je Bunjac.

Prema njegovim rečima, u vodi Velikog slapa, recimo, ne bi smelo da bude ni miligram kanalizacije u jednoj litri, a zabeleženo je čak 131 mg/l.

„I nije za piće, kao ni voda u potoku Plitvica gde je u litri nađeno čak 380 miligrama kanalizacijskih voda te 10 miligrama bakterije E-coli. Na samim ispustima koncentracije su daleko veće pa je, recimo, količina deterdženata 840 puta veća od dozvoljene. Otpadnih voda na tim mestima ne bi smelo biti više od 35 mg/l, a ima ih 780 mg/l…“, kaže Bunjac.

Upozorio je da je na Plitvicama, očito, prevladavaju privatni interes i pohlepa s izglednim krajem.

Ako se ovo nastavi, kaže, uništićemo prirodu koja je svetska baština.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, čiji su zaposlenici iz ličke ispostave u julu izašli na teren tek nakon što su branitelji pozvali policiju, nisu imali komentara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.